Hírek

2005.07.07. 06:32

Orbán Viktor lesöpörte kérdezőit

Orbán Viktor kezet fogott Mayer Arankával, akinek nagyrészt köszönheti, hogy szerdán három órán keresztül faggatta őt a vagyongyarapodását vizsgáló parlamenti bizottság. A nő bevallotta: anyagi érdekei miatt játszotta ki a volt férjétől elvett, vitatott eredetű papírokat.

Körmendi Gábor – Toronyi Attila

[caption id="" align="alignleft" width="246"] Kínos pillanat. Orbán Viktor találkozik „feljelentőjével”, Mayer Arankával, aki egy eldurvult válóper után hozta nyilvánosságra a dokumentumokat
[/caption]„Nem kaptunk pontos tájékoztatást arról, hogy pontosan hogyan is gyarapodott az Orbán család vagyona, hiszen most csak az előre bekért dokumentumok alapján kérdeztük őt” – mondta a Reggelnek Török Zsolt, az illetékes parlamenti vizsgálóbizottság szocialista tagja. Ezzel lényegében elismerte, hogy nem sok értelme volt három órán keresztül faggatni a volt miniszterelnököt, mert komoly fogást nem találtak rajta. Orbán elemében volt, a provokatív és nem bizonyítékokon alapuló kérdésekre frappáns válaszokat adott, néha visszakérdezett, néha humorizált. Konkrét állításait pedig papírokkal is igazolta. A bizottság elsőként a testület „keresztanyját”, Mayer Arankát, a Tokajhegyalja Kft. egyik tagjának, Szász István Attilának a volt feleségét hallgatta meg. Ő azt állította, nem hozta volna nyilvánosságra a dokumentumokat, ha nem vált volna el. Azt is beismerte, hogy az Élet és Irodalom Tokaji borcsaták című cikkének alapjául szolgáló papírok a vagyonmegosztás kapcsán kerültek elő. Számára az sem kétséges, hogy a dokumentumok hitelesek. Mayer Aranka beismerte azt is, hogy ezeknek az iratoknak a nyilvánosságra hozatalával csak annyit akar elérni, hogy ki tudja fizetni gáz- és villanyszámláját. Továbbá csak azért fordult a nyilvánossághoz, hogy a vagyonmegosztást felgyorsítsa, ezáltal gyorsabban jusson pénzhez. Az ÉS ugyanis nem fizetett neki a dokumentumokért.

„Semmilyen olyan céges találkozón nem vettem részt, ahol bármilyen üzleti ügyekről lett volna szó” – közölte Orbán a bizottság előtt. Szabó Zoltán szocialista bizottsági tag ugyan tett kísérletet arra, hogy Orbánnal e kijelentés után hamisítványnak neveztesse a dokumentumot, de ő erre annyit mondott, hogy „általam nem ismert dokumentumokat ne kelljen minősítenem”. A szocialista csőbehúzás dokumentumügyben nem sikerült, így váltottak, és az állami támogatások terén kutakodtak tovább. Orbán közölte: állami támogatást nem személyeknek adnak, azok tevékenységhez kötődnek. Megismételte azt a korábban már többször elmondott tényt, hogy valóban kapott a felesége egykori tulajdonában lévő gazdasági társaság is támogatást. Horn Gyulának hívták a miniszterelnököt, amikor megítélték a cégnek a támogatást, és Medgyessy Péter volt a kormányfő az utolsó részlet átutalásakor. A tények és az elmondottak ellenére a kormánypárti honatyák többször megkérdezték: juttattak-e neki személyesen a támogatásokból bármilyen részt, természetben, kölcsönbe, ajándékba. Kis kacaj és mosolygás után a „Meglepett volna, ha természetben adtak volna” mondat hagyta el Orbán száját.

Vagyongyarapodás címén a Fidesz elnöke szinte szó szerint megismételte egy nappal korábbi nyilatkozatát. Újra elmondta, hogy feleségével éves szinten megközelítőleg 1,9 millió forintot takarítottak meg évente átlagosan. Megjegyezte, hogy voltak olyan évek, amikor többet tudtak spórolni, például akkor, amikor írt egy könyvet, és azért kapott 18 millió forintot. Újra felsorolta ingatlanjait és a tulajdonában lévő földek listáját. Hozzátette: a Felcsút környékén található ingatlanjai külterületi földek. Korábban ugyan volt arra próbálkozás, hogy belterületté változtassák a birtokot, de Orbán elmondása szerint ő maga is azt kérte, hogy ezt ne tegyék, mert akkor, még ha jogos is a döntés, komoly támadási felület lehet. Mégpedig azért, mert a belterületi föld értéke többszöröse a külterületi birtoknak. „A mindenkori miniszterelnök és annak felesége kevesebbet engedhet meg magának, mint amit a törvény lehetővé tesz” – mondta Orbán az SZDSZ-es Eörsi Mátyással folytatott nyilvános vitája során. Eörsi Orbán egy korábbi „ne nyerjünk annyit” hangzatú mondata miatt vonta kérdőre a volt kormányfőt. Orbán azt állította, ilyet ő nem mondott.

A bizottság tagjai azt is tudakolták, hogy Szász Attila, Mayer Aranka volt férje strómanko-dott-e földvásárlási ügyekben. „Mások családi ügyeiben nem nyilatkozom. Szomorúan látom, hogy a házasság szétment, és azt is szomorúan látom, hogy vagyoni vita van. De ebben én úgy vagyok benne, mint Pilátus a krédóban” – felelte a Fidesz elnöke. Majd azt is megtudtuk tőle, hogy feleségével, Lévai Anikóval 1986-os házasságkötésük alkalmával nem kötöttek vagyonjogi szerződést, de a mai fiataloknak már azt javasolja, házasság esetén nyugodtan kössenek efféle megállapodást.

A Gyurcsány-bizottság a Timföld utcában

A Gyurcsány Ferenc érdekeltségi körébe tartozó konzorcium által 1996-ban privatizációs pályázaton megszerzett mosonmagyaróvári Motim Kft. 705 millió forintos vételárából mindössze ötmillió forint volt a saját erő, 700 millió forint a hitel, amit sajtóértesülések szerint attól a banktól vett fel a győztes konzorcium, amelynek vezetője akkor Apró Piroska volt – állította tegnap Szijjártó Péter, az Apró–Gyurcsány érdekkör vagyongyarapodását vizsgáló parlamenti bizottság fideszes elnöke. A bizottság Mosonmagyaróváron, a Motim közelében, a Timföld utcában tartott szabadtéri ülést a cég privatizációjáról. A bizottság kormánypárti tagjai helyettesítő nélkül távol maradtak. A Motim vezérigazgatója levélben közölte: nem jelenik meg, mert a bizottságot politikai komédiának tartja.

Nem kell igazat mondani a képviselők előtt

A vizsgálóbizottságok legfőbb értelme egy politikai téma napirenden tartása. Eddig a magyar parlament ilyen bizottságai semmi érdemit nem derítettek ki, inkább bohózatba fulladtak. Ennek legfőbb oka, hogy rendezetlen a vizsgálóbizottságok szabályozása. Nemrégiben Eörsi Mátyás (SZDSZ) és Szabó Zoltán (MSZP) tett javaslatot arra, hogy a vizsgálóbizottságok előtt a polgári bíróságok játékszabályai érvényesüljenek, azaz kötelező legyen megjelenni és igazat mondani, és ennek büntetőjogi felelőssége is legyen (most nincs). Ha ilyen törvény születne, annak egyes részeihez kétharmados többség kellene, vagyis az ellenzék egyetértése is. Az Alkotmánybíróság már kimondta, hogy a parlament mulasztásos alkotmánysértést követ el a törvény hiányával.

Körmendi Gábor – Toronyi Attila A Gyurcsány-bizottság a Timföld utcában A Gyurcsány Ferenc érdekeltségi körébe tartozó konzorcium által 1996-ban privatizációs pályázaton megszerzett mosonmagyaróvári Motim Kft. 705 millió forintos vételárából mindössze ötmillió forint volt a saját erő, 700 millió forint a hitel, amit sajtóértesülések szerint attól a banktól vett fel a győztes konzorcium, amelynek vezetője akkor Apró Piroska volt – állította tegnap Szijjártó Péter, az Apró–Gyurcsány érdekkör vagyongyarapodását vizsgáló parlamenti bizottság fideszes elnöke. A bizottság Mosonmagyaróváron, a Motim közelében, a Timföld utcában tartott szabadtéri ülést a cég privatizációjáról. A bizottság kormánypárti tagjai helyettesítő nélkül távol maradtak. A Motim vezérigazgatója levélben közölte: nem jelenik meg, mert a bizottságot politikai komédiának tartja. Nem kell igazat mondani a képviselők előtt A vizsgálóbizottságok legfőbb értelme egy politikai téma napirenden tartása. Eddig a magyar parlament ilyen bizottságai semmi érdemit nem derítettek ki, inkább bohózatba fulladtak. Ennek legfőbb oka, hogy rendezetlen a vizsgálóbizottságok szabályozása. Nemrégiben Eörsi Mátyás (SZDSZ) és Szabó Zoltán (MSZP) tett javaslatot arra, hogy a vizsgálóbizottságok előtt a polgári bíróságok játékszabályai érvényesüljenek, azaz kötelező legyen megjelenni és igazat mondani, és ennek büntetőjogi felelőssége is legyen (most nincs). Ha ilyen törvény születne, annak egyes részeihez kétharmados többség kellene, vagyis az ellenzék egyetértése is. Az Alkotmánybíróság már kimondta, hogy a parlament mulasztásos alkotmánysértést követ el a törvény hiányával. Kínos pillanat. Orbán Viktor találkozik „feljelentőjével”, Mayer Arankával, aki egy eldurvult válóper után hozta nyilvánosságra a dokumentumokat -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!