Hírek

2005.07.26. 00:00

„Orbán Viktorral jól megértjük egymást”

Lukács János, Tusnádfürdő

– Elnök urat évek óta hiába hívták a szervezők Tusnádfürdőre, valahogy mindig elmaradt a részvétel. Minek volt köszönhető a mostani látogatás?
– Én kezdettől fogva vendége voltam ennek a szabadegyetemnek, még akkor, amikor eredeti helyén, Bálványoson tartották. Az utóbbi három évben valóban nem jöttem el, arról viszont nincsen szó, hogy ez az első fellépés lenne.

– Azért sokakat meglepett az RMDSZ elnökének jelenléte. Annál is inkább, mert a Szövetség az elmúlt években nemhogy támogatta volna, hanem egyenesen ellenrendezvényekkel próbált keresztbetenni a tusványosi tábornak.
– Nézze, én azt gondolom, hogy az RMDSZ erős, céltudatos szövetség, amelynek, ha éppen úgy hasznos, akkor le kell ülnie vitázni. Ha éppen úgy hasznos, akkor nyugodtan el kell mondanunk a magunkét, akár nem túlságosan barátságos környezetben is. Nincs mitől ódzkodnunk, nincs miért mentegetőznünk, nekünk oda is el kell menni, ahol esetleg bírálat ér. És beigazolódott, hogy ezt helyesen láttuk, hiszen RMDSZ-es politikusok nap mint nap részt vettek a szabadegyetem rendezvényein, elmondták a véleményüket, vitáztak, ha kellett, és én azt hiszem, hogy ez nagyon rendben volt.

– Különös volt Tőkés Lászlóval egy asztalnál látni az RMDSZ elnökét, ennél már csak az Orbán Viktorral tartott közös sajtótájékoztató volt váratlanabb. Azt jelentené ez, hogy új szelek fújdogálnak  a Szövetség házatáján?
– Ha jól emlékszem, amikor én utoljára ott voltam Tusnádon a szabadegyetemen, akkor is Tőkés Lászlóval ültem egy asztalnál. Ez nem azt jelenti, hogy akkor se lett volna köztünk nézetkülönbség; pontosan annyi nézetkülönbség volt, mint most, semmivel sem kevesebb. Meg kell mondanom, hogy Orbán Viktorral jól megértjük egymást, ez régebben is így volt. Természetesen volt időszak, amikor sűrűbben találkoztunk, ez igaz, volt amikor ritkábban; volt, amikor közelebb állt az álláspontunk, volt, amikor távolabb volt a véleményünk. Most, amikor leültünk, hogy átbeszéljük az időszerű kérdéseket, kiderült, hogy jó néhány kérdésben egyetértünk, és tulajdonképpen a fő nemzetpolitikai problémákat ugyanúgy látjuk.

– Miért éppen most került erre sor? Megtervezték ezt a találkozást, vagy pedig Tusnádon adta magát a helyzet?
– Nyilván meg volt tervezve, olyan értelemben, hogy Orbán Viktorral két vagy három héttel ezelőtt Budapesten találkoztam. Akkor hosszú megbeszélést tartottunk, és megegyeztünk, hogy ha jön Tusnádra, akkor megint fogunk találkozni. Nem egyeztettük az órát vagy a helyet, de a találkozás tényét rögzítettük.

– Van-e konkrét hozadéka a mostani találkozásnak?
– Az mindenképpen konkrétumnak számít, amit bejelentettünk, hogy kialakítunk egy rendszeres konzultációt. Meghívtam Orbán Viktort erdélyi látogatásra, úgyhogy valamikor szeptemberben megint találkozik az RMDSZ és a Fidesz vezetősége, és átbeszéljük a gondjainkat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!