Hírek

2005.07.16. 00:00

Orrkarika szerelemrózsával

A legkényelmesebb pályaudvar. Talán azért, mert itt érzi leginkább az ember, hogy biztonsággal eléri a vonatot. A Déliben egyik vágányhoz sem kell kilométereket gyalogolni.

Rados Virág

[caption id="" align="alignleft" width="92"] A pályaudvar állapota kritikán aluli. A mennyezetről hullik a fémburkolat.
[/caption]Öt pénztár működik a huszonkettőből, hat-nyolc ember áll egy sorban. A többség türelmesen, de akad, aki percenként az órájára pislant. – Nem szoktam sokáig várni – mondja egy elegáns, középkorú hölgy. – Tíz percen belül általában megvan a jegyem.

Azon, hogy mit változtatna meg a Déli pályaudvaron, ha tehetné, még nem gondolkodott. Bezzeg a balatoni vonattal érkező tanárnőnek sommás véleménye van. – Mocskos – jelenti ki Zsizsik Judit. – Koszosak a vonatok. És az a sok ronda firka…! De a dolgozók nagyon udvariasak. Nyolcvan gyerekkel érkezett meg a káptalanfüredi táborból. A kalauzok még a csomagokkal is segítettek. – Szóval, én csak dicsérni tudom őket. Ezt is írja meg, hadd örüljenek.

A grafittis szerelvény oldalán sárga, piros, rózsaszín festékalakzatok kígyóznak. Hogy rondák-e vagy sem, ízlés dolga. Az absztrakt szivárványlepke mindenesetre nem egy tehetségtelen alkotóra vall. A szomszéd vágánynál két fiú és egy lány éppen ihletet merít – vörösborból és kólából. Kézről kézre adják a kétliteres palackokat. Terepszínű gatya, borosta, rasztahaj. A lány orrcimpájában különböző vastagságú ezüst piercingkarikák. Százhalombattára utaznak, a háromnapos punkfesztiválra. – Mindenkinek mást jelent az, hogy punk – mondják. Zoli (17) öntudatosan magyaráz: – Szabadérzésű fiatal vagyok. – Egy dalszöveget is idéz hozzá: – „Azt csinálok, amit én akarok.” – A többiek röhögnek.

Azért azt belátja, hogy a múltkori már sok volt. Tökrészegen berúgta a Szent Jupát vendéglő kirakatát. – Bevittek minket a rendőrök – meséli Ádám (16). – Anyámat hajnali ötkor behívták, de csak déli egykor engedtek el bennünket. Addig ott dekkolt szegény. Az húzós volt. – Lázadunk minden ellen – lendíti magasba az öklét Zoli, de közben vigyorog. – Gyere le velünk, ha gondolod, és írj a fesztiválról. – Sajnálkozva veszi tudomásul, hogy nem érek rá.

A pályaudvar legszélső vágányánál kék pólós férfi közeledik. Elég bizonytalanul. Cigarettát kér, majd miután kap, udvarolni kezd. Ontja a bókokat és az alkoholszagot. Sz. Csaba (30) Nyíregyházára való. – Három napja züllök a haverokkal – mutat hátra társaira. Azok nagy csókolommal köszönnek. – De nem mindig csinálom ezt. Van ám nekem rendes szakmám. Jelenleg abból él, hogy a Fedél Nélkült árulja. Megkeres vele naponta nyolc-tízezer forintot. Nem úgy, mint a lépcsőnél üldögélő Beatrix a virágaival. Kevesen vásárolnak tőle, pedig szépek a piros és fehér rózsái. – Férfiaknak háromszáz, nőknek kétszázötven – mosolyog. –
A vevőim többsége fiatal srác. Szerelmüket várják a vonatnál.

Sok üzlet kis helyen

- újságárus: 2

- könyvárus: 2

- illatszerárus: 1

- trafik: 1

- zöldséges: 1

- kínai vendéglő:1

- büfé: 6

- kis ABC: 2

- jegyautomata: 3

- bisztró: 1 (zárva)

- kávé: 110 Ft

- kóla: 220 Ft

- ásványvíz: 210 Ft

- sör: 240–260 Ft

- nagy fröccs: 122 Ft

- szalámis zsömle: 280 Ft

- könyvárus: 2

- illatszerárus: 1

- trafik: 1

- zöldséges: 1

- kínai vendéglő:1

- büfé: 6

- kis ABC: 2

- jegyautomata: 3

- bisztró: 1 (zárva)

- kávé: 110 Ft

- kóla: 220 Ft

- ásványvíz: 210 Ft

- sör: 240–260 Ft

- nagy fröccs: 122 Ft

- szalámis zsömle: 280 Ft A pályaudvar állapota kritikán aluli. A mennyezetről hullik a fémburkolat. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!