Hírek

2005.07.05. 06:02

Putyin elnök tiltja be a Putyin nevű vodkát?

Cs. E.

A silány vodkák bizonyosan hozzájárulnak ahhoz, hogy Oroszországban kiugróan magas az alkohol okozta halálesetek száma. Részben ez az oka annak, hogy állítólag Vlagyimir Putyin államosítani akarja a legkedveltebb orosz szeszesital gyártását.
A vodkapiacon jelenleg kisebb-nagyobb cégek százai osztoznak. A verseny nagy, hiszen a termék forgalma évente eléri az 1800 milliárd forintot. A legnagyobb gyártó ma is állami kézben van, RosszSzpirtProm néven. A kincstár ötvenszázalékos részesedését az elnök a BBC híre szerint száz százalékra kívánja emelni. Ezzel a minőséget is garantálná.
A rossz minőségű vodkák becslések szerint 40 ezer orosz halálát okozzák. Az AFP úgy tudja: az év első négy hónapjában 13 ezer volt a halálos áldozatok száma.
A fogyasztás nagy múltra tekint vissza, valóságos kultusza alakult ki Oroszországban, amelyen a Gorbacsov-féle szesztilalom sem tudott változtatni. Gabona-, illetve burgonyapárlatból évente 15 liter jut minden oroszra.
A helyzet iróniája, hogy egy cég Putyin néven kezd vodkát forgalmazni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!