Hírek

2005.07.27. 00:00

Roham a jó albérletekért

A napokban felpezsdül az élet a budapesti albérletpiacon. Az egyetemek ugyanis nyilvánosságra hozták a felvételik eredményeit. Lakni pedig kell valahol. Jó lakást találni azonban nem könnyű.

Vajta Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="308"] Pécsett, a Koch Valéria Kollégiumban két-, háromágyas szobákban laknak a diákok. Az albérlet nagyobb szabadságot ad, de sokkal drágább.
[/caption]Aki nem akar szeptembertől másokkal összezsúfolódni kollégiumi szobákban, az már most albérlet után néz. A következő hetekben megélénkül a főbérlők és a közvetítő irodák forgalma. Nem érdemes közvetítői díjat fizetni. Az internet tele van hirdetéssel. Egyre több az olyan iroda is, amelyik a bérlőtől nem kér pénzt a címekért.

Kiadó lakás van bőven Budapesten. De a jó albérlet kevés.  A tulajdonosok többsége úgy gondolkozik, hogy a bérlőknek jó bármilyen koszos lyuk, bármilyen szakadt bútor. Aki lakáskeresésre vállalkozik, felkészülhet a legrosszabbra. Muzeális gáztűzhelyekre, szekrényekre, naftalinszagú, dohos, fénytelen, nyirkos szobákra. Mindezt legjobb esetben is havi 45 ezerért, amire még rájön a rezsi. Ha nem vizes a fal, és nem esik össze a fotel, azért már legalább ötvenezret kérnek. És ennyiért csak egy 25–30 négyzetméteres garzont kapni. A rezsit hozzászámolva lehet 70–75 ezer forint a havi költség. A legtöbb kislakásban a villanybojler alaposan felveri a kiadásokat.

Találni ötvenezerért 1,5–2 szobásat is: panelházban. Ott viszont akár 30–40 ezer forint is lehet a rezsi. Egy jó közlekedési kapcsolattal rendelkező, belső kerületi, 1,5 szobás, 40–50 négyzetméteres lakásért 70–75 ezer forintot kérnek. Mire kifizetjük a számlákat, megközelítjük a százezer forintot. Ennyit nemhogy az egyetemisták, de a jól fizetett alkalmazottak közül is kevesen engedhetnek meg maguknak. Akinek a garzon költsége is túl magas, az választhatja a társbérletet. Elterjedt a fiatalok körében, hogy közösen vesznek ki egy nagyobb, 2–4 szobás lakást. Jó buli, de néhány év alatt bele lehet fáradni. Ki nem mosogatott el? Ki, mikor, mennyit foglalja a fürdőszobát? Ki üvölteti a zenét? Ezek a kérdések hatalmas veszekedéseket szülhetnek, és egymás ellen fordítják a legjobb barátokat is.

Kollégistának lenni ennél is olcsóbb, viszont itt akár négy diák is osztozik egy helyiségen. Az alapdíjat a jogszabályok 4500 forintban állapítják meg. Az egyetemek ezenfelül 1000–2000 forintot is elkérhetnek a nem alapszintű szolgáltatások után. Ilyen a számítógép és az internetkapcsolat. Dunaújvárosban például 9800 forintot kell fizetni. Ez még mindig olcsóbb a társbérletnél.

Bagi Éva ingatlanközvetítő tapasztalatai szerint a nagyobb lakások szinte csak így adhatók ki. Persze, ha a szobák külön nyílnak. Legkeresettebbek a garzonok, amelyekbe többnyire fiatal párok költöznek. De csak az V., VI., VII., IX, XI. és XIV. kerületben. A külvárosokban szinte lehetetlen bérlőt találni. A VIII. kerületet sem kedvelik.

Csak a szépen bútorozott, belvárosi lakás kelendő

Nagyon nehezen lehet kiadni a csúnya, igénytelen lakásokat. Tízből kilenc ilyen. Az új építésű, szép bútorokkal berendezett garzonok viszont percek alatt drágábban is elkelnek. Az ilyen lakás ritka, mint a fehér holló. Az idős tulajdonosok nem hajlandók költeni a lakásra. Nem értik, miért nem megfelelő a fiataloknak a szocreál vagy háború előtti bútor. Kibékíthetetlen az ellentét a főbérlők és az albérlők között – véli az ingatlanközvetítő. A beköltözők kulturált körülmények között szeretnének lakni. A tulajdonosok viszont lelakott állapotban, szedett-vedett felszereléssel akarnak minél nagyobb bevételhez jutni a lakásból. Sokan csökönyösen ragaszkodnak az irreálisan magas árhoz. Még akkor is, ha így hónapokig üresen áll a lakás. Közülük akadnak, akik a hitelből vásárolt ingatlan bérbeadásából akarják fizetni a magas részleteket. Persze, hogy nem találnak bérlőt.

Kibékíthetetlen az ellentét a főbérlők és az albérlők között – véli az ingatlanközvetítő. A beköltözők kulturált körülmények között szeretnének lakni. A tulajdonosok viszont lelakott állapotban, szedett-vedett felszereléssel akarnak minél nagyobb bevételhez jutni a lakásból. Sokan csökönyösen ragaszkodnak az irreálisan magas árhoz. Még akkor is, ha így hónapokig üresen áll a lakás. Közülük akadnak, akik a hitelből vásárolt ingatlan bérbeadásából akarják fizetni a magas részleteket. Persze, hogy nem találnak bérlőt. Pécsett, a Koch Valéria Kollégiumban két-, háromágyas szobákban laknak a diákok. Az albérlet nagyobb szabadságot ad, de sokkal drágább. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!