Hírek

2005.07.07. 06:17

Sekélyes ízlést tükröznek az új házak

Rados V.

[caption id="" align="alignleft" width="245"] Jávor István és Egri Orsolya a Kazinczy utcai lerombolt ház emlékképével
[/caption]– Visszautasítjuk az érvet, hogy nincs mit tenni a már jogerős bontási engedélyek ellen – mondja Marinov Péter, az ÓVÁS! Egyesület ügyvezetője.
A civil szervezet ismét tiltakozik a belső-erzsébetvárosi házak elpusztítása miatt – írtuk meg tegnapi lapszámunkban. Most
a Kisdiófa és a Csányi utca bizonyos szakaszai forognak veszélyben. Az önkormányzat ugyanis itt több mint tíz házat bocsátott áruba. A területet tavaly ugyan műemléki jelentőségűvé, így védetté nyilvánították. Ettől még maguk a házak nincsenek biztonságban.
Nem védhetnek meg minden egyes épületet, reagáltak a felvetésre a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalban (KÖH). A civilek túlzásba esnek. Így is sokat tettek az ügyért, mondják.
A „nagyon sokhoz” hozzátartozik: a területen, amely a világörökségi védőzóna része, 51 ház egyedi védettséget élvez. És öszszesen van vagy kétszáz.
– Fel vagyunk háborodva a veszteségeken – így Egri Orsolya, az ÓVÁS! munkatársa. - A Holló utca 11. és 12., a Kazinczy utca 50. már áldozatul esett a pusztításnak. Legutóbb a Kazinczy utca 9. számú, gyönyörű klaszszicista házat rombolták porig.
Hunvald György, a kerület polgármestere azzal érvel: utóbbira már azelőtt megvolt a jogerős bontási engedély, hogy védetté nyilvánították volna. Márpedig a jogszabályok ellen senki sem léphet. A KÖH-nek ugyanez az álláspontja.
– Szomorú, hogy a felelős döntéshozók csak széttárják a kezüket – folytatja Marinov. – Igenis lehetne jogértelmezést, felülvizsgálatot kérni. A ledózerolt telkeken azóta épülnek az új házak. Bárki meggyőződhet róla, menynyire tönkretették az utcaképet. Ezek a szánalmas épületek a sekélyes közízlést tükrözik.

A privatizációval jött a baj, mondják az építészek

A régit az újjal arányosan kell összeházasítani – idézi Eltér István gróf Széchenyi István gondolatát. A Magyar Építész Kamara elnöke úgy véli, nem szabad mindenáron minden régit megtartani. A kortárs

ízlésnek, az új igényeknek ugyanolyan létjogosultságuk van, mint a letűnt korok stílusának. Akkor van baj, ha egyiket a másik rovására érvényesítik. A szakember a magyarországi privatizációban látja

a probléma gyökerét.

Prágában azért is maradhatott meg minden gyönyörű épen és felújítva, mert nem adták el hűbelebalázs módjára az ingatlanokat.

ízlésnek, az új igényeknek ugyanolyan létjogosultságuk van, mint a letűnt korok stílusának. Akkor van baj, ha egyiket a másik rovására érvényesítik. A szakember a magyarországi privatizációban látja

a probléma gyökerét.

Prágában azért is maradhatott meg minden gyönyörű épen és felújítva, mert nem adták el hűbelebalázs módjára az ingatlanokat. Jávor István és Egri Orsolya a Kazinczy utcai lerombolt ház emlékképével -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!