Hírek

2005.07.26. 00:00

Sokba kerül a félelem

Továbbra sincs piros lámpa Egyiptomba utazás előtt, így Magyarországon csak tetemes költséggel lehet más útra átjelentkezni. Egyéni „félelembiztosítás” nem köthető.

Bak Mihály

[caption id="" align="alignleft" width="257"] Tegnap már elhagyhatták szállodáikat Sarm-es-Sejkben. A magyarok kitöltik a szabadságot.
[/caption]A magyarok jól bírják a feszültséget. Ez derül ki abból, hogy a hazai utazási irodáknál alig-alig vannak útlemondások az egyiptomi merénylet miatt. Ennek oka az is, hogy a honi jogszabály igyekszik kivédeni a hosszas vitákat, a döntést a Külügyminisztérium kezébe téve. A tárca pedig eddig nem sorolta át Egyiptomot az utazásra nem ajánlott területek közé. Annak ellenére sem, hogy Svédország, Olaszország, majd Hollandia a legrizikósabb kategóriába helyezte az afrikai államot. A tárca sajtóosztályán elmondták a Reggelnek: a Kairóban lefolytatott EU-egyeztetés alapján döntöttek így. Ezzel Egyiptom marad a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok csoportjában.

Az egyik nagy internetes utazásközvetítő, a mienkavilag.hu cégnél elmondták: nincs törés a foglalásokban. Hasonlóról számoltak be a Kartago Toursnál és a Neckermann-nál. Sokan persze akkor rettennek vissza a lemondástól, amikor megtudják, ez mennyibe kerülne. Egyik olvasónk a család e heti, hurghadai (egyiptomi) útját tetette volna át más országba. A Neckermann-nál megtudta, hogy ezt a már kifizetett részvételi díj elvesztése árán teheti meg (ilyenkor a közvetett költségek, például repülőtéri illeték kifizetése alól mentesül az utas). Ez akkor változna meg, ha a Külügyminisztérium a nem ajánlott kategóriába sorolná az országot. Ilyenkor kötelező a befizetett út árának visszaadása.

Németországi és ausztriai hírek viszont arról számolnak be, hogy az ottani irodák a mostani egyiptomi merényletek után ingyen teszik lehetővé az átjelentkezést más útra. A Neckermann németországi és magyarországi gyakorlata közti különbség egyik oka az, hogy tőlünk nem szerveznek utat Sarm-es-Sejkbe, az anyacégnek viszont sok útja indul oda – mondta el Békefi Veronika ügyvezető. Ráadásul több repülőgépük visz csoportokat Németországból, és lényegesen nagyobb a választék. Ennek következtében megoldható, ha csak félgépnyi utas szeretne máshová utazni, ők valamelyik járaton a szabad helyeken könnyebben kapnak lehetőséget máshová átiratkozni. Ha olyan területen történne például terrormerénylet, ahová a magyarországi Neckermann utaztat, nyilván más lenne a gyakorlat, miként a két és fél héttel ezelőtti londoni robbantások után is megtörtént – közölte az ügyvezető. Akkor három napon át kínáltak díjmentes átjelentkezést magyar utasoknak. Németországban egyébként az utazásszervezők döntenek arról, mikor és milyen kárenyhítést adnak utasaiknak ilyen esetekben.

Felvetődik a kérdés, hogy milyen lehetőségük van az utasoknak, ha a mostanihoz hasonló esemény láttán visszalépnének a nyaralástól, de a külügy kategóriája ezt nem teszi lehetővé veszteség nélkül. Sipos József, az Allianz Hungária Biztosító Rt. kommunikációs igazgatója elmondta: a biztosítók nem puhíthatják fel azt a szabályt, hogy mikor kell visszafizetni az út árát. Az útlemondási biztosítások olyan esetekben fedezik a visszalépés költségeit, amilyen például egy váratlan betegség.

A kedvelt célpont

Egyiptomban az elmúlt tizenhárom évben tizenegy nagyobb merényletet követtek el turisták ellen. Az első, amely komoly áldozattal járt, 1996 áprilisában történt: szélsőséges muzulmánok 18 görög nyaralót lőttek le a gízai piramisoknál (tévedésből – izraelieknek nézték őket). A mostani előtti legtöbb halálos áldozatot eredményező merénylet 1997 novemberében volt. Luxorban 58 külföldit lőttek le terroristák géppisztollyal. Tavaly októberben pedig 34 izraeli hunyt el a tábai Hilton egyik szárnyának felrobbantásakor, valamint két távolabbi tengerparti merényletben. Legutóbb áprilisban öngyilkos merénylő repítette levegőbe magát és a körülötte lévőket, három külföldi vesztette életét ekkor.

Tavaly októberben pedig 34 izraeli hunyt el a tábai Hilton egyik szárnyának felrobbantásakor, valamint két távolabbi tengerparti merényletben. Legutóbb áprilisban öngyilkos merénylő repítette levegőbe magát és a körülötte lévőket, három külföldi vesztette életét ekkor. Tegnap már elhagyhatták szállodáikat Sarm-es-Sejkben. A magyarok kitöltik a szabadságot. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!