Hírek

2005.07.26. 00:00

Távoltartás bántalmazásért?

Egymillió nő esik áldozatául a családi erőszaknak évente a világon. Magyarországon minden héten egy asszony, és havonta három gyermek hal meg a brutalitás következtében. Jelenleg az elkövetőt védi a törvény, nem a bántalmazottat, akinek gyakorlatilag két választása van: elhagyhatja otthonát, vagy tűrheti a verést. A kormány ősszel ismét kísérletet tesz a családon belüli erőszak felszámolására. A távoltartásról szóló törvény időt adna a nőknek, hogy eldöntsék, vádat emelnek-e bántalmazójuk ellen.

Bánky Bea

A távoltartás büntetőjogi intézménye korábban már – alkotmányjogi aggályok miatt – lekerült a napirendről, pedig a probléma ellen küzdő civil szervezetek évek óta új törvényt szeretnének, amely nem a bántalmazó, hanem a bántalmazottak jogait védi. – Magyarországon arra hivatkoznak, hogy az intézkedés olyan, mint egy letartóztatás: korlátozza a feltételezett elkövető jogait – mondta lapunknak az Amnesty International Magyarország igazgatója, Fodor Márk. A párhuzam erősen túlzó, hiszen a távol tartott személy szabad, csak az általa bántalmazottaktól kell bizonyos távolságot tartania.

– Ha a rendőrség a bejelentés és a helyszínelés után nem azonnal intézkedik, fennáll annak a veszélye, hogy az elkövető a rendőrök látogatása után csak még dühösebb lesz – véli Fodor. Hozzátette: olyan törvényt üdvözölnének, amely követi az osztrák példát, azaz a rendőrségi intézkedést követően automatikusan életbe lépve tíz napra távol tartja a bántalmazót családjától, hozzátartozójától.

„Három év alatt még egyszer sem találkoztam olyan esettel, hogy a bántalmazott családjától elzárták volna az elkövetőt – mondta Kispéter Erika, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület munkatársa. Hozzátette: sajnálatos, hogy az elkövető tulajdonjoga erősebb, mint a bántalmazott élethez és testi épséghez való joga.

Lapunk szerette volna megtudni a készülő tervezettel kapcsolatban az Igazságügyi Minisztérium álláspontját is, ám Molnár Gábor főcsoportfőnök többszöri ígérete ellenére sem adott tájékoztatást. Egyébként úgy értesültünk: a törvény előkészítési fázisában a távoltartási idő tíz napról folyamatosan csökkent.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!