Hírek

2005.07.04. 06:04

Ütközik az üstökössel az amerikai űrszonda

A világ valamennyi csillagvizsgálója figyeli azt a találkozót, amely Földünktől 130 millió kilométerre zajlik le ma, közép-európai idő szerint a reggeli órákban.

Cs. E.

A 370 kilós lövedéket egy nappal korábban egy amerikai űrszondáról indították el a Tempel-1 üstökös felé. Az ütközés ereje, illetve az időzített robbanás elérheti 5 tonna TNT hatását, s feltehetően hatalmas krátert váj a Tempelbe. Az sem zárható ki, hogy a detonáció megsemmisíti az üstököst. A kutatók szerint bolygónkat ezúttal semmiféle veszély nem fenyegeti. Izgalmas kérdés viszont, hogy milyen mennyiségű jég, gáz és törmelék szóródik szét a világűrben. Ez segíthet abban, hogy előre kiszámítsák, mekkora katasztrófát okozhat a jövőben egy „eltévedt” égitest, ha esetleg közel kerül a Földhöz. Ilyen esemény tudósok szerint a következő évszázadokban nem várható. A kísérlet másik célja, hogy tanulmányozzák a szétrobbant üstökös összetételét. Feltételezik ugyanis, hogy olyan anyagok rekedtek benne, amelyek a Naprendszer keletkezésekor jöttek létre.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!