Hírek

2005.08.18. 00:00

Négyezer bombát lőnek az égre augusztus 20-án

É. S.–R. V.


Idén négy helyszínről bombázzák az eget augusztus 20-án pirotechnikai eszközökkel: a Lánc-, az Erzsébet, a Szabadság hídról és a Gellért-hegyi Citadelláról. Utóbbiról négyezer bombát lőnek ki 100-300 méteres magasságba, többek között polipkarokra vagy pillangórajra emlékeztető alakzatokat rajzolva az égboltra. A biztonság érdekében a hidakat lezárják, a Citadellánál a bombák körül százméteres védőtávolságot alakítottak ki. Két év után ismét a Nexus Kft. kapta meg az augusztus
20-i ünnepségek lebonyolításának jogát a közbeszerzési pályázaton. 2003-ban a tűzijáték során felgyulladt egy uszály, s több helyen égett a Gellért-hegy.
A háromnapos ünnepségsorozat programjainak teljes költsége idén 284 millió forint lesz. Dobó László, a Fidesz országgyűlési képviselője sérelmezte, hogy újra az a cég nyerte el az ünnepség szervezését, amely felelős volt a két évvel ezelőtti balesetekért.
Nyakó István szocialista honatya szerint a Fidesz kifogyott a mindennapi sajtótájékoztatók témájából, „2003-ban a Nike-Fiocchi Sportlőszergyártó Kft. volt a tűzijáték kivitelezője, s ennek a cégnek az idei tűzijátékhoz semmi köze” – mondta Vujovich Rita, a Nexus Kft. projektvezetője.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!