Hírek

2005.09.30. 00:00

A környezetet is kíméli a fűtőmű új beruházása

Mérsékli a jövőben a távfűtés áremelkedését a Budapesti Távhőszolgáltató (Főtáv) Rt. és a Magyar Villamos Művek Rt. közös beruházása. A két vállalat egy kombinált ciklusú erőművet alakít ki az Észak-Budai Fűtőmű területén.

Kiss G.

- A felhasznált gáz mennyiségével villamosenergiát is tudunk majd termelni – mondta a Reggelnek Sturdik Miklós, a Főtáv Rt. szóvivője. – A három, összesen 50 MW teljesítményű gázturbina füstgázának hőjét forróvíz-kazánokban hasznosítjuk a távhőszolgáltatás számára.

A villamosenergia igénybevételével termelt hő lényegesen olcsóbb lesz a korábbihoz képest, így az új bázis üzembe állása mérsékli a fogyasztók terheit. A beruházás környezetvédelmi szempontból is fontos, miután a jövőben kétharmadára csökken majd a felhasznált földgáz mennyisége az Észak-Budai Fűtőműben. Az új erőmű kialakításának első üteme 2007 áprilisára valósul meg. A teljes körű átadást 2008 tavaszára tervezik.

– Az első ütem technológiai átalakításai után bezárjuk a III. kerületben található, Zápor utcai fűtőművet – mondta Strudik Miklós. – Ennek következményeként megszűnik a zaj és a környezetszennyezés a környéken.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!