Hírek

2005.10.07. 00:00

Aradon is emlékeztek a 48-as hősökre

Aradon emlékeztek a kivégzett magyar tábornokokra a romániai magyar, az anyaországi, illetve a romániai politikai élet képviselői.

B. Sz. T.

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Az aradi emlékműnél ezrek helyezték el az emlékezés virágait
[/caption]„Ha életüket a zsarnokság ki is oltotta, eszményük, példaképük tovább él, s nekünk ezt kötelességünk ápolni” – mondta ünnepi köszöntőjében Bognár Levente, Arad alpolgármestere. A történelmi egyházak szónokai azt hangsúlyozták, hogy kötelességünk hitet tenni a szabadságért vértanúhalált halt tábornokok emléke előtt. A magyar kormány képviseletében a megemlékezés virágait Kovács Kálmán informatikai miniszter helyezte el. Dávid Ibolya, az MDF elnöke szintén koszorúzott, csakúgy, mint Újhelyi István, a MSZP alelnöke.

A nemzeti gyásznapon, katonai tiszteletadás mellett felvonták, majd félárbocra engedték a Magyar Köztársaság állami lobogóját a Parlament előtti Kossuth téren. A ceremónián részt vett Sólyom László köztársasági elnök, Holló András, az Alkotmánybíróság elnöke, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Kiss Péter kancelláriaminiszter és Mandur László, az Országgyűlés alelnöke.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ünnepi közleményében úgy fogalmazott: „nekünk, a köztársaság mai polgárainak, Magyarország mai vezetőinek úgy kell élnünk, hogy ne a szavainkkal, hanem a tetteinkkel legyünk méltók az aradi vértanúk emlékéhez”. Leszögezte: a vértanúk „mind egy független, szabad Magyarországért harcoltak – olyanért, amilyenben nekünk élni adatott”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!