Hírek

2006.01.12. 09:45

Az EU-alkotmány halott

Hollandia számára "halott az európai alkotmány" - jelentette ki Bernard Bot külügyminiszter az Európai Unió soros elnökségét betöltő Ausztria külügyminiszterével, Ursula Plassnikkal folytatott beszélgetése után.

BAMA

"Ami minket illet, nem jön szóba, hogy újra előterjesztenénk ratifikálásra az alkotmányos szerződést" - mondta. A holland kormány azt sem tartaná kielégítő megoldásnak, ha megpróbálnának egyes elemeket kivenni, "kimazsolázni" a szerződésből, és azokat megmenteni. A holland álláspont szerint az lenne a leghelyesebb, ha az EU egyelőre a nizzai szerződésből fakadó gyakorlati intézkedésekre összpontosítana.

Plassnik szerint a 2007-2013 közötti uniós költségvetésről a múlt hónapban született állam- és kormányfői egyezmény pozitív helyzetet teremtett, és ezt kihasználva lendületet adhatnak az együttműködés fokozását célzó további törekvéseknek.

A holland lakosság a 2005. június 2-ai népszavazáson elutasította az Európai Unió alkotmányos szerződését. Kevéssel korábban a francia referendumon is az elutasító szavazatok voltak többségben. (MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!