Hírek

2006.01.06. 00:00

Saron élet és halál között

Az orvosok szerint gyakorlatilag kizárt Ariel Saron teljes felgyógyulása. Az izraeli kormányfőt kilenc órán át műtötték, miután súlyos agyvérzéssel kórházba került.

Csák Elemér

Ariel Saront az intenzív osztályon altatásban és mesterséges lélegeztetésben tartják. Az orvosok szerint állapota kritikus, de létfontosságú funkciói stabilan működnek. Masszívnak nevezett agyvérzését a négy legjobb orvos csak hosszas műtét után tudta elállítani. Az agyvérzés a szakértők szerint minden bizonnyal komoly, maradandó sérüléseket okozott. Teljes felépülésének kicsi az esélye. Az izraeli rádió szerint ez csak orvosi csoda esetén lenne lehetséges.

Saron váratlan betegsége és hirtelen távozása a politikai életből súlyos kérdéseket vet fel a közelgő, március végi választások előtt. Több utód is elképzelhető Saron helyére. Elsősorban a miniszterelnök-helyettesként őt ideiglenesen helyettesítő Ehud Olmer vagy a nála sokkal népszerűbb Cahi Hanegbi igazságügy-miniszter asszony. Az izraeli törvények szerint amúgy a kormányfő akadályoztatása esetén legfeljebb 100 napra helyettese veszi át a teendőket. A tel-avivi tőzsdét is érzékenyen érintette Ariel Saron agyvérzése. Néhány órán belül hat százalékot estek a kötvények. Ekkora horderejű gyors esést utoljára 1995. november 5-én jegyeztek, amikor Jichak Rabin meggyilkolása után több mint 10 százalékot zuhantak az értékpapírok.

Az amerikai elnök imádkozik és aggódik az izraeli miniszterelnök felépüléséért – olvasható abban az írásos közleményben, amelyet Bush elnök irodája tett közzé. Az elnök amellett, hogy jobbulást kíván, egyúttal méltatja is Saront, akit a bátorság és a béke emberének nevez. Külön nyilatkozatot adott ki Condoleezza Rice is. A külügyminiszter ugyancsak teljes felépülést kíván Saronnak. A Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője, Frederick Jones azt közölte, hogy az amerikai tisztségviselők szorosan követik, figyelik a helyzetet Izraelben.

Átrendeződik a politikai térkép, új helyzet jött létre a választások előtt

Elemzők szerint Ariel Saron kormányfő agyvérzése minden bizonnyal zavart okoz az izraeli politikában, veszélybe sodorja a közel-keleti megbékélés kilátásait, sőt a március 28-ára kiírt általános választásokon szerencsét hozhat Saron radikális ellenfeleinek, például Benjamin Netanjahunak. Saron novemberben szakított pártjával, a jobboldali Likuddal, és az általa azon nyomban megalakított centrista párt, a Kadima a választási győzelemre legesélyesebb erővé vált. A Kadima imázsa viszont gyakorlatilag egyet jelentett a kormányfőével, és senki nem tudja elképzelni a párt jövőjét a 77 éves politikus nélkül. Az utóbbi hónapokban az országban sokan nagy reményt fűztek a miniszterelnökhöz mint ahhoz a politikushoz, akinek a legnagyobb esélye van Izrael végső határainak megrajzolására. Ő, aki egykor a ciszjordániai és gázai övezeti zsidó kolóniák építésének bajnoka volt, az első olyan izraeli vezetővé vált, aki a Gázai övezetből való szeptemberi izraeli kivonulással lemondott a palesztinok javára egyes területekről. Saron új politikájával, továbbá Jasszer Arafat palesztin vezető 2004. évi halála és ötévi, végtelennek tűnő vérontás után esély teremtődött a közel-keleti megbékélési folyamat felújítására. Eddig arra lehetett számítani, hogy Saron a márciusi választásokon maga mögé utasítja a volt kormányfőt, Netanjahut, valamint Amír Perec volt szakszervezeti vezetőt. Ez a helyzet most megváltozott, sőt kiszámíthatatlanná vált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!