Hírek

2006.02.24. 07:03

Részegen randalírozott a lakásomon

BORZALOM Olvasónk gyanútlanul beengedte ajtajánál csöngető ismerősét. Nem számított rá, hogy a férfi holtrészeg, és hangosan randalírozni fog nála. Nagy nehezen tudta csak elküldeni.

BAMA

A férfi magánlaksértést követett el – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Valaki másnak a lakásában, egyéb helyiségében, illetve körülkerített saját területén (például udvarán) ilyesmit csinálni ugyanis kimeríti ennek a bűncselekménynek a fogalmát. Az elkövető erőszakosan lép fel, fenyegetőzik, esetleg hivatalos eljárást színlel. Ha az illető bejön hozzánk, és akaratunk ellenére marad ott, fel kell szólítanunk: hagyja el lakásunkat. Amennyiben nem megy el, hanem ordít, tovább sérteget és fenyegetőzik, a cselekmény még súlyosabb. Az elkövető akár két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Az illetőt a rendőrségen jelenthetjük fel. Jól tesszük, ha már a történtek idején, tehát azonnal hívjuk a hatóságot. Megindul a nyomozás, amelyet a rendőrök folytatnak le. Ha lakásunkban négyszemközt történt az eset, szomszédaink tanúskodhatnak mellettünk. Elmondhatják, mit láttak vagy hallottak. Valaki fel is vehette kamerával vagy magnóval a jelenetet. Még súlyosabb, ha éjjel mondjuk egy felfegyverkezett csoport tör be magánlakásunkba akaratunk ellenére.

Az eset bejelentésünk nyomán különböző „fázisokon” keresztül juthat el a végkifejletig. A nyomozati szakot a vádemelés, majd a bírósági szakasz követi. Nagyon fontos, hogy állításainkat bizonyítani tudjuk – hangsúlyozza a jogász.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!