Hírek

2006.04.05. 12:57

Hivatalnok célkeresztben

Két férfi 150 millió forintot követelt volna egy APEH-hivatalnok családtagja életéért. A túszejtés előtt elfogták őket a rendőrök.

Máté Balázs

Szombaton Pécsett és Budapesten a kommandósok elfogtak két fiatalembert, akiket terrorcselekmény előkészítésével gyanúsítanak. Csizner Zoltán alezredes, a Nemzeti Nyomozó Iroda Különleges Ügyek Osztályának vezetője elmondta: a két férfi arra készült, hogy elrabolják az adóhivatal egyik vezetőjének családtagját, hogy így sakkban tartva őt átutaltassanak maguknak egy 150 milliós – minden bizonnyal nem jogos – áfa-viszszaigénylést. A merénylők felkészültek arra is, hogy megcsonkítsák, végső esetben megöljék túszukat.

Érdeklődésünkre az alezredes sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta azt az értesülésünket, hogy mind a gyanúsítottak, mind pedig a szóban forgó APEH-vezető pécsi, illetve baranyai. Amint mondta, ez államtitok. A nyomozás részleteiről szólva kifejtette: más ügyek miatt már „képben” volt a két férfi. Ezért már korábban beépült a társaságukba egy fedett nyomozó, s az ő információi alapján derítették fel az ügyet. A 27 és 38 éves férfiakat Budapesten tartják fogva. Az alezredes elmondta azt is: előkészületeik komolyságát bizonyítja, hogy elfogásukkor olyan bizonyítékok is előkerültek, amelyek azt igazolják, hogy alaposan feltérképezték az elrabolni kívánt személy mozgását, környezetét. Ezt a munkát nem a két férfi végezte, ezzel több más személyt bíztak meg. Az ő kilétükről is rendelkeznek információkkal a nyomozók. A gyanúsítottak tízéves szabadságvesztésre is számíthatnak. A törvény szerint ugyanis „aki abból a célból, hogy állami szervet, más államot, nemzetközi szervezetet arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, a lakosságot megfélemlítse, más állam alkotmányos, társadalmi vagy gazdasági rendjét megváltoztassa vagy megzavarja, terrorcselekményt követ el”.

A nyomozók, amint tudomásukra jutott a terrorcselekmény terve, azonnal megtették a szükséges intézkedéseket, így a kiszemelt áldozat végig biztonságban volt és van a történtek után is. Természetesen kedden megkerestük az üggyel kapcsolatban szóba jöhető baranyai APEH-vezetőket, ők azonban nem kívántak nyilatkozni. Egy általunk megkérdezett szakértő szerint csak ideig-óráig érhettek volna el sikert a merénylők, ugyanis az adóhivatal számítógépes rendszerét nem lehet nyom nélkül manipulálni. Azaz ha meg is kapták volna az elkövetők a jogszerűtlen visszaigénylés alapján kiutalandó milliókat, később a nyilvántartás alapján mindenképpen kiderült volna a bűncselekmény.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!