Hírek

2006.04.03. 14:39

Újabb Székely Nagygyűlést szerveznek

A Székely Nemzeti Tanács vezetősége egy újabb Székely Nagygyűlés szervezését tervezi június elejére Gyergyóditróban.

BAMA

Az SZNT Állandó Bizottsága szombaton Sepsiszentgyörgyön ülésezett, és a megbeszélés keretén belül több belső kérdés került napirendre, de a jelenlévők levonták a következtetéseket is a székelyudvarhelyi Székely Nagygyűlés kapcsán.

Az ülés után Csapó József, az SZNT elnöke elmondta, hogy június elején egy újabb székely összesereglést szerveznek, de most a helyszín Gyergyóditró lesz.

„Június elejére terveztük a Székely Nagygyűlést, az országjelentés elfogadását követően, így ez az összesereglés már a jelentés tudatában fog megtörténni" – mondta Csapó, aki hozzátette, az SZNT több ízben figyelmeztette az Európai Bizottságot, az ENSZ-t arra, hogy ne vigyék be a feszültségeket az EU-ba, tehát Románia EU-csatlakozása előtt legyen megoldva a székelyföldi területi autonómia kérdése.

„Érdekünk, hogy Románia minél hamarabb belépjen az EU-ba, de az nem érdekünk, hogy erre azelőtt kerüljön sor, mielőtt Románia garantálná törvény által a székelység autonómiáját" – mondta Csapó.

Csapó József megerősítette a sajtóban megjelent információkat miszerint Traian Basescu államelnök az okból nem vett részt a március 15-i udvarhelyi Székely Nagygyűlésen, mivel az SZNT vezetősége nem mondott le a kiáltványról.

Csapó elmesélte, hogy a Traian BÃsescuval való találkozásán Székelyudvarhely polgármestere, Szász Jenő meghívta az államelnököt a Székely Nagygyűlésre. „Ezen találkozó után elhangzott, hogy ennek érdekében egy bizonyos együttműködésre van szükség… Azonban a kiáltvány szövegének módosításába nem egyeztem bele" – vallja Csapó.

Az is elhangzott, tette hozzá, hogy Basescu csak akkor utazik el március 15-én Székelyudvarhelyre, ha nem kerül felolvasásra a kiáltvány. Az SZNT elnöke szerint még március 14-én este is heves vita alakult ki erről a kérdésről, de Csapó József határozottan elutasította, hogy a kiáltványt visszavonják, mivel, mint fogalmazott, „ a kiáltvány alku tárgyát nem képezi". (hargita népe)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!