Hírek

2006.04.27. 13:04

Veres püspök szomorú a választás eredménye miatt

Szomorúsága mellett azonban Veres András katolikus püspök annak a reményének is hangot adott, hogy azok, akik "eddig a hívő emberekkel szemben nem sok elfogadást és megértést tanúsítottak", változtatnak magatartásukon.

BAMA

 "A választás végeredménye szomorúsággal tölt el, hiszen a kialakult helyzet egyfajta tükre az ország jelenlegi lelki és erkölcsi állapotának" - fogalmazott a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára az Új Ember című katolikus hetilap április 30-i dátummal már megjelent számában. Az ország állapotának tükre című írást az MKPK sajtóirodája juttatta el az MTI-hez. Veres András örömét fejezte ki, hogy "a választók ilyen jelentős számban és egységesen kiálltak a keresztény és nemzeti értékek mellett". A püspök szerint az elmúlt négy évben sok esetben sérültek a hívő emberek jogai, különösen a közfeladatokat ellátó egyházi intézmények anyagi biztonsága került veszélybe, de számtalan erkölcsi kérdésben is - család- és életvédelem, jogegyenlőség, igazságosság, szolidaritás - "megmutatkoztak az eddigi kormányzati munka fogyatékosságai". "Nehéz tudomásul venni, hogy a választópolgárok jelentős része döntése meghozatalakor ezekre a szempontokra nincs tekintettel" - fogalmazott, hozzátéve: "különösen fájdalmas, hogy még magukat vallásosnak tartó emberek is szavaztak azokra a politikai erőkre, amelyek az egyház és a fent említett értékek ellenében határozzák meg a maguk identitását". Veres András szerint "változatlanul ideológiai harc részesei vagyunk", amely gyakran megmutatkozik az egyház és tagjai irányában". A püspök hangsúlyozta: nemegyszer legszentebb dolgaik is, mint például a gyónás, politikai támadások eszközévé válnak; ez demokratikus viszonyok között érthetetlen és elfogadhatatlan jelenség. "Csak bizakodhatunk abban, hogy új kormányzati feladatot kapva azok is átérzik felelőségüket, akik eddig a hívő emberekkel szemben nem sok elfogadást és megértést tanúsítottak, és változtatnak eddigi magatartásukon" - összegezte véleményét Veres András.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!