Hírek

2006.06.07. 18:27

Nem volt katona a honvédelmi miniszterjelölt

Szerdán folytatódott a miniszterjelöltek parlamenti meghallgatása, de a bizottsági kikérdezések ezúttal is formalitásnak bizonyultak, hiszen a kormánypárti többségnek köszönhetően valamennyi testület támogatta a tárcák várományosainak kinevezését.

Vég Márton

[caption id="" align="alignleft" width="240"] Hiányos ismeretei voltak Szekeresnek
[/caption]A legnagyobb érdeklődés Szekeres Imre bemutatkozását kísérte, és a várakozásoknak megfelelően az ellenzéki képviselők kérdéseikkel szereztek néhány kellemetlen percet az MSZP elnökhelyettesének. „Nem voltam katona” – vallotta be a Honvédelmi Minisztérium leendő vezetője. Szekeres Imre ezt azzal indokolta, hogy ahhoz a generációhoz tartozik, amelyiknek egyetem előtt nem kellett bevonulnia sorkatonai szolgálatra, a diploma megszerzése után pedig létszámfölöttinek minősítették. Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága előtt a miniszterjelölt kijelentette, hogy a hatékonyság és a takarékosság jegyében 150 dolgozó elbocsátását tervezi a jelenleg 650 fős apparátussal működő minisztériumból. Magyarország NATO-vállalásait azonban nem ismerte tökéletesen, ezért is hangsúlyozta többször, hogy munkája során szakemberekre kíván támaszkodni.

Szintén tanácsadókra kíván támaszkodni a diplomáciai múlttal nem rendelkező Göncz Kinga. „A határon átnyúló nemzetegyesítés kérdésében a területi autonómiánál jobb eszköz az érintett országok EU-csatlakozásának támogatása” – mondta a külügyminiszter-jelölt. Göncz Kinga hozzátette, hogy a korábbi sérelmi politizálás nem járult hozzá a határon túli magyarság szülőföldjén való boldogulásához.

Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszterjelölt ígéretet tett arra, hogy 2009-ben hatályba léphet az új Büntető törvénykönyv, amely súlyosbításokat és enyhítéseket egyaránt tartalmazni fog. Az alkotmányügyi bizottság előtt azt is kijelentette, hogy egyelőre nem tervez változtatásokat a rendőrség személyi vezetésében. Petrétei a meghallgatása előtt Fidelitas aktivistákba ütközött, akik a szombaton rendőrök által megvert fotós miatt tiltakoztak. Nekik részletes kivizsgálást ígér a miniszter-jelölt.

A munkaügyi tárca terveivel kapcsolatban Kiss Péter kijelentette, hogy a foglalkoztatottság növelése érdekében bővíteni kell a munkaidőalapot. Gráf József földművelésügyi miniszterjelölt az agráriumot távol kívánja tartani a politikától, legfontosabb feladatnak pedig a 7 évre szóló 2500 milliárd forint ésszerű felhasználását nevezte. A környezetvédelmi tárcát eddig is vezető Persányi Miklós a hasonló mértékű forrásokat elsősorban árvízvédelmi fejlesztésekre költené. Hiller István a kormány kulturális politikájából azt hangsúlyozta, hogy az új finanszírozási modell a kistelepülések művelődési intézményeit részesíti előnyben. Szilvássy György kancelláriaminiszter-jelölt szerint a Határon Túli Magyarok Hivatalának a Miniszterelnöki Hivatalba való áthelyezése azt a célt szolgálta, hogy az ügykörben a kormányfő stratégiája érvényesüljön.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!