Hírek

2006.06.12. 18:19

Reform vagy megszorítás?

Vitanapot tartanak jövőhéten a parlamentben a kormányfő által szombaton bejelentett intézkedések megvitatására.

Europress öszeállítás

Ma és holnap nyújtja be a kormány azoknak a törvényjavaslatoknak az első csoportját, amelyet Gyurcsány Ferenc miniszterelnök jelentett be szombaton. Ezek általános vitája jövő hét kedden és szerdán lesz. Szili Katalin házelnök közölte: a „Reform vagy megszorítás?” címmel hatórás parlamenti vitanapot tartanak a kormányfő felvetéseiről.
Közben a Fidesz bejelentette: elfogadhatatlannak tartja a miniszterelnök által bejelentett megszorításokat. A párt szerint az intézkedések drasztikusan növelik emberek terheit, ártanak a gazdaságnak, és csak ideig-óráig segítenek az államkassza helyzetén. Varga Mihály volt pénzügyminiszter kifejtette: Gyurcsány Ferenc magyarázattal tartozik az országnak, világossá kell tennie a bejelentett megszorító csomag pontos hatásait, és el kell mondania, hogy a választási kampányban miért beszélt sikeres, rendben lévő magyar gazdaságról. Hozzátette: a kormány a lehető legrosszabb irányban indult el, hiszen ezek az adóbevétel-növelő lépések lassítják a gazdaságot és csökkentik a beruházások számát, valamint a munkahelyteremtés lehetőségeit. Mint mondta, Magyarországon az állam amúgy is túl sok pénzt von el a vállalkozóktól és a lakosságtól, és a most bejelentett  intézkedések 90 százaléka is a bevételnövelésről, és nem a kiadáscsökkentésről szól. Ezzel a kormány újratermeli a problémát, egy időre ugyan stabilizálódni fog a költségvetés helyzete, másfél-két év múlva azonban ugyanez a gond áll majd elő – tette  hozzá a politikus, aki szerint az intézkedések áldozatai a magyar lakosság, valamint a hazai kis- és középvállalkozók lesznek.
A bejelentett adóemelések és áremelkedések miatt több szervezet is tiltakozott. Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint az egészségügyi hozzájárulás, valamint a munkavállalói járulék emelésével a pedagógusok nettó jövedelme 2,5 százalékkal csökken. A reálbérek nem fognak emelkedni, ezért a fogyasztás jelentős visszaesésére számít a Gyurcsány-csomag miatt az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Vámos György az InfoRádióban elmondta: a gáz- és a villanyár, illetve az áfa emelkedése miatt tönkremehetnek azok a kisebb boltok, amelyek kénytelenek lesznek áthárítani a vásárlókra a terheket. A tervek miatt a nyugdíjasok életszínvonala mindenképpen jelentősen csökken, mert a megszorításokat a nyugdíjkorrekció sem kompenzálja – közölte Pálfi Gyula, a Nyugdíjasok Országos Képviseletének illetékese.
A kormányfő a közszolgálati televízó vasárnap esti adásában megvédte az általa reformoknak nevezett intézkedéseket. „Leteszem itt a nagyesküt, hogy a most bejelentetteken túl újabb, átfogó intézkedések a követező négy évben már nincsenek, sőt azt reméljük, hogy 2008-tól, 2009-től újra egy pár száz milliárdos mozgástér van. Dehogy lesz itt nagy csomag. Hagyjuk abba az ijesztegetést” – tette hozzá. Az egyik kereskedelmi televízióban a kormányfő visszautasította, hogy a kampányban mást mondott volna. Ő hét-nyolc-kilenc dologgal kampányolt, és ezek közül egyről, az adócsökkentésről mondja azt, hogy „ezt most halasztani kell”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!