Hírek

2006.07.09. 13:58

Nem veszíthetjük el Budapestet

Ha a koalíció nem nyer az Õszi választásokon, az baljós elÕjel lehet 2010-re – véli Demszky Gábor. Lapunknak adott interjújában a fÕpolgármester elmondta: az utóbbi idÕben történt hibák miatt elégedetlen a BKV vezetésével.

Szakács Árpád

– Mi volt az elsÕ gondolata, amikor megtudta, hogy fideszes jelöltként Tarlós István lesz az egyik igencsak esélyes kihívója?

– Nem ért váratlanul. Tarlós István képes begyÛjteni az antiliberális szavazatokat, Orbán Viktor valószínÛleg ezért választotta ki. Azóta Õ lett a radikális jobboldali Jobbik jelöltje is, de arról is beszél, hogy a szocialista
szavazókra is számít.

– Mi szól amellett, hogy folytassa a munkát, mi lenne az?

– Megtanultam a fÕpolgármesteri munkát, képes vagyok végigvinni azokat a beruházásokat, amelyeket az elmúlt években végre elkezdhettünk. Jól együtt tudok mÛködni a mostani kabinettel, ez a biztosítéka annak,
hogy a Budapest fejlÕdése szempontjából fontos beruházások meg is fognak valósulni.

– Az elmúlt hetekben bejelentett megszorítások után sem képzelhetÕ el, hogy ezek a beruházások is megakadnak?

– Nem. Persze számolunk azzal, hogy a kormányintézkedések
a város életét is befolyásolják. Beruházásainkat azonban mindez nem veszélyezteti. Ezeken kívül 2007 és 2013 között Budapest jelentÕs uniós forrásokhoz is jut.

– Tudják-e már, hogy Õsszel hány embert bocsátanak el a FÕpolgármesteri Hivatalból?

– A szocialistákkal közösen tervezünk, s elbocsátások is
lesznek. A közigazgatásban dolgozók létszámát csökkenteni
kell. Fájdalmas döntések, de a kisebb bürokrácia jót tesz az országnak.

– Nem tart attól, hogy a koalíció jelenlegi bizalomvesztése szintén befolyásolja az ön esélyeit a fÕpolgármesteri poszt elnyerésére? Egyáltalán, függetleníteni tudja magát ezektÕl a folyamatoktól?

– Ami a koalíciós pártok megítélését illeti, azt az elmúlt hetek történései nem javították. Minket, polgármestereket azonban nem a nagypolitika alapján ítélnek meg. Az elmúlt 16 évben azt tapasztaltam, hogy a támogatottságom attól függ, miként mennek a fÕvárosban a dolgok.

– A közgyÛlés összetételében viszont már érvényesülnek a pártpreferenciák, miután politikai listákról kerülnek be a tagok a testületbe. Mennyire befolyásolná a munkáját, ha esetleg jobboldali többségÛ közgyÛlés alakulna ki?

– Ez megtörténhet, a Fidesz megerÕsödhet, és a MIÉP-pel együtt többséget is szerezhet a közgyÛlésben. Ez a munkámat is megnehezítené, de ellehetetlenítené a kormánnyal való együttmÛködést is. Ha Budapestet
elveszítjük, az nagyon baljós elÕjel lehet 2010-re.

– Tarlós István azt mondta, ha szoros eredmény lesz, akkor gyÕzelme esetén bevonja a baloldalt a városvezetésbe. Ön el tud képzelni hasonlót jobboldali vonatkozásban?

– Tarlós Istvánnak ezzel az a célja, hogy baloldali szavazókat is megnyerjen. Õ is tudja persze, hogy a helyettesekrÕl nem a polgármester dönt, hanem a frakciók. Most sem azért van szocialista és liberális helyettese, mert Õ annyira akarta, hanem mert nem volt más választása. Ami engem illet, az MSZP-vel kötött szerzÕdés teljesen kizárja, hogy
a jobboldalt bevonjam a városvezetésbe. A szocialisták felmérték, hogy csak együtt tudunk nyerni. A szerzÕdés elÕnyös mind a két pártnak, mind Budapestnek.

– Mennyiben lesz ez a kampány más a korábbiaknál?

– Hozzá vagyok szokva a kampányhoz, a versenyhez. Plakátháború
helyett érdemi vitákat szeretnék. Ugyanakkor tény, hogy 2002-ben erÕs hátszéllel indultunk, mivel olyan kormányzati intézkedések születtek
azon a nyáron, amelyek javították a közhangulatot és a kormánypártok megítélését, most pedig ellenkezÕ a helyzet. A mostani széljárás az ellenzéknek kedvez. Arra számítok, hogy minden erÕvel támadni fognak azért, hogy megszerezzék Budapestet.

– A kampány alatt miként tervezi a szabadságot?

– Nagyon rövid idÕre tudok szabadságra menni. Talán néhány napot eltöltünk a családommal a Balatonon és Horvátországban.

– Több kritika is érte az elmúlt hetekben Aba Botond BKV-vezérigazgatót a tömegközlekedésben kialakult állapotok miatt. Tervez-e változást a vállalat élén?

– Nem vagyok elégedett a BKV vezetésével. Az utolsó hetekben a 4-6-os nyomvonalán történt villamosleállások sok embert zavartak, meghaladták
azt a mértéket, ami tolerálható. Ezt lehet magyarázgatni, de ezzel tele van a padlás. A változásokra fel kellett volna készülni. Ennek szankciója is lesz, valószínÛleg prémiummegvonás formájában.

– Ennek ellenére tehát Aba Botond vezeti a jövÕben is a BKV-t?

– ErrÕl nem én döntök, hanem az igazgatóság. Egyrészt tény, hogy a BKV-nál most óriási beruházások zajlanak, másrészt az az elvárásom, hogy a feszített munka mellett se történjenek hibák. Mindenesetre a prémiumelvonás komoly figyelmeztetés.

elmondta: az utóbbi idÕben történt hibák miatt elégedetlen a BKV vezetésével. Szakács Árpád -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!