Hírek

2006.10.04. 09:31

A Fidesz együtt tudna működni

A Fidesz frakcióvezetője szerint pártja sok kérdésről tárgyalni tudna, illetve együtt tudna működni a koalíciós pártokkal. Navracsics Tibor a Nap-kelte szerdai műsorában azt is mondta: Gyurcsány Ferenc távozása után a szocialisták olyan kormányt alkothatnának, "amilyet akarnak".

BAMA

Megismételte a Fidesz állandóan hangsúlyozott álláspontját, miszerint "Gyurcsány Ferenc (...) a probléma maga", de hozzátette: "mind az MSZP-vel, mind az SZDSZ-szel minden további nélkül tudnánk tárgyalni, tudnánk együttműködni. Lehetőség van az együttműködésre, lehetőség van nagyon sok kérdés eldöntésére, ami most függőben van, erről lehetne tárgyalni". A kormányfő lemondásának szükségességét azzal indokolta, hogy a vasárnapi választásokon az ország egyértelművé tette: elfogyott a bizalom iránta. Utalt arra is, hogy az európai parlamenti választásokat követően Medgyessy Péter korábbi kormányfőnek is távoznia kellett.

Navracsics Tibor szerint ebben a helyzetben "a pártoknak egy lépést hátra kell lépniük", mert a politika már nem tud nyugalmat hozni. Indoklása szerint most "arra van szükség, hogy nem politikával foglalkozó, nem pártpolitikai logika mentén gondolkozó szakemberek alkossanak kormányt". A szakértői kormány felállítására utaló korábbi ellenzéki javaslatról szólva azt mondta: "a szocialisták is kibírnák, az egész ország kibírná, ha egy évig, másfél évig, két évig - állapodjon meg az öt párt -, szakértőkből álló kormány irányítaná, és nem pártpolitikusok irányítanák ezt az országot".

A Fidesz frakcióvezetője ugyanakkor arról is beszélt: Gyurcsány Ferenc esetleges távozását követően a szocialisták választhatnának egy másik kormányfőt. Mint mondta, lát esélyt Gyurcsány Ferenc lemondására, mert mint mondta, "neki is van lelkiismerete". Idézett egy általa meg nem nevezett "baloldali médiaszemélyiséget" (Hajós Andrást), aki korábban azt mondta: ha tényleg olyan jó ez a program, akkor más szocialista politikus is meg tudja valósítani, ha pedig csak Gyurcsány Ferenc, akkor nem jó a program.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!