Hírek

2006.10.06. 18:58

A földek helyett az utakat szántották a traktorok

Hiába járunk a betakarítási időszakban, a gazdáknak mégis sikerült saját számításaik szerint közel kétezer – a hírügynökségek szerint mintegy ezer – olyan traktort találniuk, amelyeket kivonva a munkából eredményessé tudták tenni pénteken az országos félpályás figyelmeztető útlezárásukat.

Vég Márton

A Magosz buzdítására tüntető őstermelők Vas kivételével minden megyében, összesen 60-65 helyszínen – köztük határokon és hidakon – faroltak ki járműveikkel a földekről, akadályozva így az autóforgalmat. Csongrád megyéből mintegy tucatnyi traktor a Fidesz budapesti nagygyűlésének helyszínére is kilátogatott, de Budai Gyula, a Magosz demonstrációs bizottságának elnöke szerint a Parlament előtti tüntetések időpontjának egybeesése „teljes mértékben a véletlen műve”. A motiváció viszont közös: a teljes Gyurcsány-csomag elleni tiltakozás.

„A magyar gazda nem jut földhöz, ellenben a földtörvény tervezett módosításával dél-amerikai típusú latifundiumok, uradalmak fognak kialakulni, amelyeket különböző külföldi holdingok fognak irányítani” – mondta lapunknak Obreczán Ferenc. A Magosz főtitkára szerint az agrártárcához tartozó Nemzeti Földalap 800 ezer hektár állami földet akar eladni, ahelyett, hogy e területeket birtokrendezésre használnák fel. Obreczán hozzátette, hogy a szeptemberi áfaemelés ugyan mindenkit hátrányosan érint, de a gazdákat különösen, valamint a januártól életbe lépő új tb-szabályokkal további terheket rak a kormány a termelőkre.

„Politikailag érthető a Magosz tüntetése, azonban szakmailag teljes mértékben indokolatlan” – mondta lapunknak Horváth Gábor. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) főtitkára nem tud arról, hogy a földtörvény módosítása napirenden lenne, ami éppen a gazdák érdekeit szolgálja. „Igazából nekünk kellene az utcára menni, mert diszkriminatív, hogy csak magánszemélyek juthatnak földhöz” – szögezte le a főtitkár. Horváth emlékeztetett, hogy a földalapú támogatások jogcímen hektáronként évi 37-38 ezer forinthoz jutnak a most utcára vonulók. „Aki támogatást igényel, az adózzon is, ugyanúgy, mint mindenki más” – hangsúlyozta. Horváth szerint a Magosz arról elfelejt beszámolni, hogy a kormány az általános megszorítások közepette az őstermelők hétmillió forint árbevételig szóló adómentességét meghagyta. Míg a sérelmezett új tb-szabály – eddig a gazdáknak egy fillért sem kellett fizetniük, jövőre 2,5 százalékot – alól pedig szerinte könnyű lesz kibújni, ha az őstermelőt valahol bejelentik alkalmazottnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!