Hírek

2006.10.11. 18:31

Fidesz: Gyurcsány maradjon csendben

a Fidesz politikusai nem vesznek részt olyan rendezvényen, melyen Gyurcsány Ferenc is beszédet mond

BAMA

Külön ünnepel a Fidesz október 23-án – jelentette be Szijjártó Péter. A párt kommunikációs igazgatója közölte: a Fidesz politikusai nem vesznek részt olyan rendezvényen, melyen Gyurcsány Ferenc is beszédet mond: arra kérte a kormányfőt, ne is szólaljon fel sehol, mert az nyílt provokáció lenne. Az ellenzéki párt rendezvényének helyszínéről később döntenek.

A Kossuth térre többen is igényt tartanak október 23-án, de még nem tudni pontosan, mi lesz a megemlékezés napján. A tüntetők október 25-ig tartanak igényt a helyre, és nekik nincs más kötelezettségük, mint bejelenteni szándékukat. A terület igénybe vételéről egyelőre a rendőrségen még egyeztetnek, ráadásul több más szervezet is tett az illetékes hatóságnál bejelentést a tér használatba vételére.

A Fidesz október 23-áig kért engedélyt a naggyűléseire, de az állami megemlékezéseket szervező Miniszterelnöki Hivatal is itt tartaná a központi ünnepségek egy részét. A Nemzeti Bizottság 2006 hetek óta a téren demonstrál, és október 23-án sem tágítana. Márpedig ha az állami ünnepségeket valóban itt szervezik, akkor az megemlékezés előtt már két nappal el kellene kezdeni a technikai felkészülést, és nagy valószínűség szerint a tér zöld területeit is ki kellene cserélni – ehhez pedig el kellene távolítani a demonstrálókat.

Időközben a tüntetők közölték, nyílt levelet írnak az egykori demokratikus ellenzék vezetőinek, Kis Jánosnak, Kőszeg Ferencnek és Tamás Gáspár Miklósnak. Ebben azt kérik, nyilvánosan ítéljék el a kommunista restauráció fenyegetését, az erőszakot és a rendőri túlkapásokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!