Hírek

2006.10.10. 14:46

Gyurcsány hátat fordított Ficónak

Hiába gyakorolt rá az utolsó pillanatig nyomást, Gyurcsány nem volt hajlandó kétoldalú találkozóra Robert Ficóval a keddi visegrádi csúcs után. Az ok: Fico nem volt hajlandó elhatárolódni a magyarellenességtől.

Újvári Miklós

Diplomáciában ritkán látható nyilvános összeveszést produkált kedden a magyar és a szlovák kormányfő. Robert Fico és Gyurcsány Ferenc a négy visegrádi ország jubileumi csúcstalálkozóján vett részt Visegrádon, de kettejük kétoldalú megbeszélését Gyurcsány Ferenc elutasította. Emiatt a szópárbajt nyilvánosan, a sajtótájékoztatón folytatták le, Mirek Toplánek cseh és Jaroslaw Kaczynski lengyel kormányfő csendes közreműködése mellett.

„Most ahhoz kell több erő, hogy ne tárgyaljuk egymással. Én ismerem Fico úr helyzetét. Csak megismételni tudnám álláspontomat, amit neki el kellene utasítania. Fico úr pedig ismeri az én helyzetemet. Az ő megismételt álláspontját nekem kellene elutasítanom” – mondta Gyurcsány, utalva az elmúlt időszak magyarellenes atrocitásaira, illetve Jan Slota szlovák nacionalista pártvezért kijelentéseire. „Ezeket az érveket most hallom először” – reagált Fico. – Továbbra sem értem, miért nem tárgyalunk, a mi delegációnk részletesen felkészült kétoldalú témákból, utak, hidak ügyéből. Nincs ok, hogy a magyar fél elutasítsa a tárgyalást.” Gyurcsány később így folytatta: „Ha valaki közel engedi a kormányhoz a radikalizmust, a populizmust, a nacionalizmust, akkor azzal táptalajt ad azoknak, akik ezeket az elveket vallják.”

„Remélem, hogy Gyurcsány úr nem Szlovákiára utal, nekünk ugyanis megválasztott legitim kormányunk van, harcolunk mindenfajta extrémizmus ellen, ezért nem értem a magyar indokokat, amelyek miatt a kétoldalú találkozót halogatjuk” – mondta Fico. Gyurcsány azonban úgy vélte: „Összeveszni könnyű, kioktatni egymást még könnyebb. Az elmúlt időszak eseményeit gyökeresen másképp látjuk. Nekünk akkor kell találkozni, ha az eszmecsere sikerrel végződik, és nem rontja a kapcsolatokat.”

A vita természetesen Ján Slota pártjának szlovákiai kormányra kerüléséről szólt. Diplomáciai források szerint Gyurcsány azt a feltételt támasztotta egy kétoldalú találkozóval szemben, hogy Fico a visegrádi találkozón nyilvánosan határolódjék el Slota és mások magyarellenes kijelentéseitől. Ezt azonban Fico nem tette meg, holott az erről szóló egyeztetések állítólag még előző éjszaka is folytak a két ország között, a két nagykövet kölcsönös bevonásával.

A négy miniszterelnök elfogadott egy közös közleményt, amely a visegrádi együttműködés elmúlt 15 éve alapján igyekszik bizonyítani, hogy a csoportnak van haszna. Igaz, mai összetételében a négyesfogat inkább tűnt megtépázott kormányfők kényszerülésének. Gyurcsány Ferencet Visegrádion is tüntetők fogadták: egy maroknyi nemzeti színű és árpádsávos zászlóval felszerelkezett tüntető „Gyurcsány, takarodj” rigmussal üdvözölte a dunakanyari városba érkező autókonvojt. Cseh kollégája, Mirek Topolánek ügyvezető kormányfőként érkezett, hiszen odahaza elbukta a bizalmi szavazást. Boldogan jegyezte meg, hogy először vehet részt visegrádi csúcson, de a tudósítók csendben megjegyezték: lehet, hogy utoljára is. Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök parlamenti többség nélkül kormányoz, és képviselők átcsábításával, megvásárlásával próbál hatalmon maradni – mint az egy videofelvételből kiderült. Fico pedig azzal kénytelen szembenézni, hogy pártját a napokban kizárhatják az európai szocialisták táborából, mert a szélsőségesekkel kormányoz.

Miről is tárgyalhattak volna így? A közös nyilatkozat legfontosabb eleme, hogy sürgetik a négy állam csatlakozását a Schengeni térséghez 2007 októberére. Az EU ennek elhalasztását tervezi technikai okokból (a szabadon átjárható belső határok terve, beleértve a zöldhatárokat is csak akkor valósulhat meg, ha a külső határok technikai védelme és az információs rendszer megerősödik). Fico azonban világossá tette, hogy a négy állam ezt nem technikai, hanem politikai kérdésnek tekinti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!