Hírek

2006.10.18. 18:34

Hiller István: több támogatást a rászoruló hallgatóknak

A szocialista szeretné, hogy aki szegényebb családból érkezik, jelentősebb szociális támogatásban részesüljön

P. A.

A felsőoktatás korszerűsítésének meghatározó pontja, hogy a szociális és tanulmányi ösztöndíjak átláthatóbban különváljanak egymástól – közölte a Felsőoktatási Kerekasztal tegnapi ülése után Hiller István oktatási és kulturális miniszter. A szocialista politikus hangsúlyozta: azt szeretnék, hogy aki szegényebb családból érkezik, jelentősebb szociális támogatásban részesüljön, társadalmi helyzete alapján senki ne maradjon ki a felsőoktatásból.

Ugyanakkor az ösztöndíj a tárca szándékai szerint a tanulmányi eredmények alapján még inkább kifejezné az eredményességet. A hallgatói normatíva nem csökken, az intézmények saját hatáskörben határozzák meg, hogy a 2008-tól fizetendő fejlesztési részhozzájárulásból (fer) minimum egyharmad, maximum 50 százalékban tanulmányi ösztöndíjat biztosítsanak.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke úgy vélte: nem kiérlelt az anyag. Túl sok újdonság nem várható, a fer-nek nem teljes összegét szánja a tárca tanulmányi ösztöndíjakra – mondta Ekler Gergely, aki kifogásolta, a kormány megszüntetné a hallgatói önkormányzatok támogatását.

Az oktatási tárca háttéranyaga szerint a 2005/2006-os tanévben  84765-en részesültek tanulmányi ösztöndíjban, amelynek átlagos összege 10627 forint volt havonta. Szociális támogatást 43831-en  kaptak, egy hónapra 5803 forintot. Lakhatási támogatást 32205 diáknak utaltak, átlagosan 7.651 forintot havonta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!