Hírek

2006.10.19. 06:10

Jár-e nagyobb fizetés a nagyobb felelősségért?

Olvasónkra munkáltatója nagyobb felelősséget ruházott, mint a többiekre, mégis csak minimálbért fizet neki. A másik baj: szombat-vasárnap is dolgoztatja, ráadásul ingyen.

BAMA

Erkölcsi értelemben valóban több pénzt érdemel az, akinek a többieknél nagyobb a felelőssége. Ezt a Dr. Schneider Ügyvédi Irodában mondták el. A Munka Törvénykönyve szerint azonban sajnos nem így van. Jogszabály alapján a nagyobb felelősséggel felruházott munkavállaló nem feltétlenül keres többet társainál. Lehet, hogy egy pénztárosnak ugyanakkora a fizetése, mint a vele azonos üzletben dolgozó eladónak.

A gyakorlatban persze másképp van. Általában nagyobb pénzt kap, akit több felelősség terhel. Vagy a munkáltatók másképpen díjazzák az illető teljesítményét. Valaki, aki mondjuk több ember munkáját irányítja, magasabb fizetést is vehet fel a hónap végén. Hiszen ha például baj van, őt veszik elő.

Szombatra-vasárnapra és más munkaszüneti napokon azonban csak kivételes esetben lehet behívni a dolgozót. Akinek egyébként ez az egészsége kárára semmiképpen nem történhet. Terhes anyákat, gyermeküket egyedül nevelő szülőket illetően a törvény különösen gondos. Kivételes eset lehet például az aranyvasárnap, a tatarozás vagy a kiárusítás. Tehát azok a helyzetek, amelyekben a munkáltató gazdasági érdeke indokolhatja a „behívást”.

És ha a munkavállaló a pihenőidejében is dolgozik, akkor azt a munkáltatónak túlóradíjban vagy a pihenőnapon végzett munkáért adott pénzben ki kell fizetnie. Ha nem teszi, jogsértést követ el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!