Hírek

2006.10.19. 16:58

Kísértő szekusmúlt

A rettegett Szekuritáté már a múlté, de a titkosszolgálati dossziék nyilvánosságra kerülése továbbra is borzolja a kedélyeket

L.J. Kolozsvár

A román titkosszolgálat jelenlegi dolgozóinak csupán 4,5 százaléka régi szekustiszt – jelentette ki Traian Basescu román államelnök, aki szerint a nemzetbiztonsági hivatal EU- és NATO-konform átalakítása lezártnak tekinthető.

Az államfő európai szintű hírszerzési központ létrehozására is javaslatot tett, hogy hatékonyabban lehessen küzdeni a Romániát is fenyegető „aszimmetrikus kockázatok” ellen, külön kiemelve a kábítószer-csempészetet, illetve az illegális fegyver- és emberkereskedelmet. Ha a kommunista idők rettegett Szekuritátéja eszerint már a múlté, az egykori titkosszolgálati dossziék nyilvánosságra kerülése továbbra is borzolja a kedélyeket.

Az átvilágító-testület azt állítja, nincs birtokukban olyan dokumentum, amely terhelő bizonyítékokat tartalmazna Traian Basescura vonatkozóan, hasonlóképpen Markó Béla RMDSZ-elnöknek is csupán megfigyelt státust igazoló dossziéja létezik az archívumban. Miután a román sajtó kész tényként közölte Frunda György RMDSZ-szenátor kollaboráns voltát, az átvilágító-testület heves viták után úgy döntött: nem nyilvánítja szekus besúgónak a honatyát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!