Hírek

2006.10.20. 17:47

Rendezvénydömping az évfordulón

Rekordméretű költségvetésből gazdag programot állítottak össze a szervezők az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójára.

Éber Sándor

Soha ennyi pénzt még nem fordítottak az 1956-os események ünneplésére, mint az idén. Az ötven éves évfordulón azonban érthető, hogy nagy keret állt a szervezők rendelkezésére, amelynek összege 3,7 milliárd forint volt. A forradalom és szabadságharcra való emlékezés tekintélyét tovább növeli, hogy rekord létszámú külföldi delegáció érkezik Budapestre. Érdekes, hogy 56 küldöttség fogadta el a meghívását, közöttük több uralkodó, kormányfő és államfő is van, akikre kiemelt biztonsági intézkedésekkel fognak vigyázni.

A központi ünnepségek már október 22-én elkezdődnek. A Parlamentben 11 órakor állami kitüntetéseket adnak át. Vasárnap este díszelőadást tartanak az Operában a meghívott delegációk jelenlétében. Sólyom László köztársasági elnök mondja majd a díszbeszédet, melyre a válaszbeszédet, az osztrák államfő adja. Heinz Fischer annak idején részt vett a bécsi tüntetésen, melyben szolidaritást vállaltak a magyar forradalmárokkal.

Október 23-án a központi ünnepségek a 10 órakor kezdődnek a Kossuth téren. A történelmi zászlók bevonulása után felvonják az állami lobogót. A magas rangú meghívottaknak „Köszönet a szabadság hőseinek” címmel egy kiállítást mutatnak be a Parlamentben. Az Országházban 11 órakor a Budapest ''56 Szabadság Nyilatkozat elfogadására kerül sor. Ünnepi beszédet Gyurcsány Ferenc fog mondani, valószínűleg a Fidesz frakció távollétében. A nagyobbik ellenzéki párt egyébként külön tartja megemlékezését az Astoriánál.

A megemlékezés a Kossuth térhez közeli Nagy Imre szobornál koszorúzással folytatódik, melyet a Parlament előtti területhez hasonlóan szintén kordonnal kerítenek el. A Műegyetem előtt 14 órakor emlékművet adnak át. A külföldi vendégek és a magyar közjogi méltóságok 14.30 és 15 óra között helyezik el virágaikat a 301-es parcellánál, a forradalom mártírjainak sírhelyénél.

A Parlament előtt fél hatkor fáklyás felvonulással kezdődik az ünnepi műsor. A történelmi pillanatokat elevenítik meg, majd egy 6,5 méter átmérőjű gömböt emelnek mintegy 30 méter magasba egy táncművésszel, aki a levegőben mutatja be koreográfiáját. Sötétedésre nemzeti színűre világítják ki a Parlament épületét. A Felvonulási téren 19.30-kor avatják fel a központi emlékművet. 19.56-kor egy perces országos megemlékezés lesz, s tíz percig az MTV, a Duna Tv, az RTL Klub és a TV2 egyszerre és ugyanúgy közvetíti az emlékmű átadását. Ekkor jelentik be, hogy a Felvonulási tér ezen részét, ahol a Sztálin szobrot ledöntötték ''56-osok terének keresztelik át.

Budapesten ezen kívül számtalan program lesz már szombattól kezdve, mely a forradalomra emlékezik. A 4-6-os vonalon 50 éves – a 47-es, 49-es vonalon máig is közlekedő – forradalmi villamosok járnak, melyek tájékoztatják a programokról az utasokat. Az Erzsébet és a Margit híd között egy gigantikus két kilométer hosszú, magyar zászlókból álló szalagot feszítenek ki a budai rakparton. Az Erzsébet hídra óriás molinókat függesztenek ki, egy forradalmi lyukas zászlót, és az ünnepségsorozat hatalmas plakátját.

A Corvin köz mögött a Kisfaludy utcában korabeli szabadtéri harci és gépjármű kiállítás lesz. A Városháza Parkban szintén kiállítást rendeznek történelmi relikviákkal és tárlatvezetéssel. Az Oktogon és a Kisfaludy utca között lesz az Emlékezés útja, ahol színházi előadások is lesznek. Több Forradalmi Emlékpontnál filmeket vetítenek, s tájékoztató anyagokat adnak az érdeklődőknek

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!