Hírek

2006.12.22. 17:16

Cáfolják a nyomozást Gergényi Péter ellen

Csak ismeretlen tettes ügyében vizsgálódnak, nem a Vasprefektus a gyanúsított - még.

É. S.

„Nem nyomoznak a budapesti rendőrkapitány, Gergényi Péter ellen” – cáfolt bizonyos sajtóértesüléseket tegnap a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Morvai Attila közölte, hogy a Budapesti Nyomozó Ügyészség valóban elrendelte a nyomozást a közérdekű adatokkal visszaélés gyanúja miatt tett feljelentés ügyében, de ismeretlen tettes, s nem Gergényi ellen.

A szóvivő szerint egyelőre még azt is tisztázni kell, hogy történt-e bűncselekmény. A Hír TV és a Magyar Nemzet azt közölte, hogy a Budapesti Nyomozó Ügyészség hatályon kívül helyezte azt a saját határozatát, amellyel elutasította a Magyar Polgári Szalon alapító tagjának a Gergényi Péter ellen tett feljelentését.

Értesüléseik szerint a nyomozást elrendelő új döntést a feljelentő Kalmár László panaszának megvizsgálása után hozták meg. Kalmár azért fordult a rendőrséghez, mert szerinte Gergényi közérdekű adatokkal való visszaélés bűntettét követte el, amikor október 23-i tömegoszlatás után letagadta az országos rendőrfőkapitány, Bene László határozatát, amelyben engedélyezték a rendőröknek az azonosító jelvény mellőzését. Gergényi akkor azt állította, hogy a jelvények egyszerűen lehullottak az egyenruhákról.

A bejelentés másik pontja Bene László ellen irányult. A feljelentő hivatali visszaélés és hivatali személy által elkövetett bűnpártolás bűncselekménye elkövetésének megállapítását kérte. Az ügyészség azonban ebben az ügyben továbbra sem indít nyomozást.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség több mint 170 ügyben nyomoz bántalmazás hivatalos eljárásban vétsége miatt, gyanúsított egyelőre még nincsen. A tanúkihallgatások első körét fejezték be a szeptemberi-októberi rendőri túlkapások vizsgálatában, ahol elsősorban a feljelentőket és a panaszosokat hallgatták meg.

Ezek is érdekelhetik