Hírek

2007.05.07. 16:57

Összesített szégyenfal a megbírságolt cégekről

N. M.

Hitelezővédelmi nyilvántartást hozna létre még ebben az évben az igazságügyi tárca. A listára kerülnének azok a cégek, amelyeket bármely hatóság „rossz adósnak” minősített, nagyobb összegű bírsággal sújtotta, vagy kizárta a közbeszerzési eljárásból. A tárca véleménye szerint az adatbázis nagyobb biztosítékot jelenthetne a vállalkozások hitelezői számára is, mint mondjuk a gazdasági társaságok alapítására vonatkozó szigorú szabályok. A minisztérium ezzel érvel amellett a javaslat mellett, hogy a kft.-k alapításához szükséges törzstőke összegét hárommillióról ötszázezer forintra csökkenjen.

Kitartóan küzd a kormány a körbetartozások visszaszorításáért. Az Igazsági és Rendészeti Minisztérium a napokban már a második ehhez kapcsolódó javaslatcsomagot nyújtotta be az Országgyűlésnek. A tervek szerint a jövő január elsején életbe lépő szabályozás értelmében már kétheti tartozás miatt is indíthatnak a vétkező vállalkozás ellen felszámolási eljárást. Lenne olyan jelzálogjog is, amely lehetővé tenné, hogy a vállalkozók a megbízás értékéig jelzálogot jegyezhessenek be arra az ingatlanra, amelyen dolgoznak, s mindehhez csak a fő tulajdonossal kötött szerződésre lenne szükségük.

A fizetésképtelenséget a bíróság akkor állapíthatná meg, ha a teljesítést követő 15 napon belül az adós nem vitatja a követelést, s az azt követő felszólításra sem fizet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!