Hírek

2007.09.19. 17:18

A kormány előtt a jövő évi költségvetés

Jövőre nem kell számottevő megszorításokra számítani, ugyanakkor a konszolidáció eredményeként már kissé nőhetnek is a bérek – mondta a pénzügyminiszter szerdán a kormány ülése után, amelyen a kabinet első olvasatban tárgyalta a 2008. évi költségvetést.

T. M.

Jövőre nem nő a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj mértéke sem – hangsúlyozta Veres János. A pénzügyi tárca vezetője elmondta, hogy a kormány 2,8 százalékos GDP növekedés, 4,5 százalékos infláció mellett tervezi a jövő évi költségvetést, amely eredményszemléletben 4,1 százalékos GDP arányos államháztartási hiányt tartalmaz. A kormány jövő szerdán véglegesíti a költségvetési tervezetet, majd a jövő pénteken nyújtja be az Országgyűlésnek.
 
A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy az idei 220 milliárd forint összegű tartaléknál nagyobbat tervez 2008-ra, a pontos összeget pontosan még nem tudta meghatározni. Ha az intézmények negyedéves elszámolási fejezetei fegyelmezett gazdálkodást mutatnak, felhasználhatók lesznek a fejezeti egyensúlyi tartalékok, összesen mintegy 85 milliárd forint. A központi egyensúlyi tartalék összege 20 milliárd forint lesz. A társadalombiztosítási alapok egyenlege a nullához közeli szintre várható, a nyugdíjalapok részére azonban 2008-ban is több százmilliárd forintos költségvetési hozzájárulás szükséges. A kulturális célú kiadások, támogatások nagyjából az idei szinten maradnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!