Hírek

2007.09.10. 06:00

Bezáratná a nagyobb boltokat vasárnap a CBA

Magyarország egyik vezető kiskereskedelmi lánca, a CBA is a boltok vasárnapi nyitva tartásának korlátozása mellett foglalt állást, annak ellenére, hogy a szünnapot eddig elsősorban a szakszervezetek és egyes politikai pártok szorgalmazták.

N. M.

„Egészen pontosan azt szeretnénk elérni, hogy csak a 100 négyzetméternél kisebb alapterületű boltok tarthassanak nyitva vasárnap” – nyilatkozta lapunknak Neubauer Katalin, a CBA Kereskedelmi Kft. kereskedelmi vezérigazgatója. Véleményük szerint ugyanis egyre elkeserítőbb az élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozó kis- és középvállalkozások helyzete. Folyamatosan csökken az üzletek és ezáltal a foglalkoztatottak száma is. A nagy vetélytársak vasárnapi zárva tartása pedig a túlélést jelentheti számukra.

 Az élelmiszerlánc közel 30 ezer dolgozója is egyetértene a munkamentes vasárnappal, ugyanis a magasabb bérezés ellenére a többségük szívesebben töltené hétvégén az idejét a családjával. „A vasárnapi korlátozást annak ellenére támogatjuk, hogy a mi egységeinket is jelentősen érintené, hiszen a legtöbb üzletünk szintén nyitva tart vasárnap” – mondta Neubauer.
A kereskedelemben dolgozó 360 ezer munkavállaló közül legalább 100 ezren dolgoznak olyan cégnél, ahol vasárnap is munkába kell állni. Ha korlátoznák a nyitva tartást, becslései szerint 10 ezret is elérheti azoknak a száma, akiket el kellene bocsátani – érvel a vasárnapi üzletbezárás ellen Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség elnöke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!