Hírek

2007.09.07. 09:56

Bush bakiparádé és békeajánlat Sydneyben

George Bush amerikai elnök bejelentette pénteken Sydneyben, hogy az Egyesült Államok hajlandó megfontolni egy szabályos békeszerződés megkötését Észak-Koreával

as

George Bush amerikai elnök bejelentette pénteken Sydneyben, hogy az Egyesült Államok hajlandó megfontolni egy szabályos békeszerződés megkötését Észak-Koreával abban az esetben, ha az ázsiai ország felhagy atomfegyverprogramjával. Bush közölte: hajlandó felajánlani egy új koreai-félszigeti "biztonsági tervet", ha Phenjan teljesíti vállalását atomfegyverprogramja leszerelésére vonatkozóan.

Az amerikai elnök erről a dél-koreai kollégájával, Ro Mu Hjonnal rendezett tárgyalásán beszélt az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés fóruma alkalmából. Mint mondta, egy végleges szerződésre gondol, amely felváltaná az 1950-53 közötti koreai háborút lezáró tűzszüneti megállapodást.

A nyelvbotlásairól híres amerikai elnök ismét kitűnő formában volt az ausztráliai Sydney-ben; egy felszólalásában sikerült egyszerre két bakival is derültséget keltenie az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozójának előestéjén - idézi

George Bush először rögtön azután szólta el magát, hogy egy üzleti fórumon átvette a szót John Howard ausztrál miniszterelnöktől.

"Miniszterelnök úr, köszönjük a bevezetőjét. Köszönjük, hogy ilyen nagyszerű házigazdája az OPEC-csúcstalálkozónak" - mondta Bush a több száz fős közönség általános derültségére, majd kijavította magát, és azzal tréfálkozott, hogy az ausztrál kormányfő meghívta a Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) jövő nyári csúcsértekezletére. Ausztrália sohasem volt tagja az OPEC-nek.

Az amerikai elnök a másik bakit akkor követte el, amikor felszólalásában felidézte, hogy Howard miniszterelnök tavaly Irakban felkereste az "osztrák csapatokat". Ausztria nem állomásoztat csapatokat az arab országban, ellentétben Ausztráliával, amelynek 1500 katonája szolgál a térségben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!