Hírek

2007.09.08. 04:08

Cirkofűtésem van, minek nekem kémény?

Olvasónk lebontatta péceli családi házukról a düledező kéményeket. Mivel cirkofűtésük van, úgy vélte, vége a történetnek. Mégis felszólították: egy kéményt építsen vissza.

Rados Virág

 Az úr következtetése logikusnak tűnik, hiszen a két kéményt évek óta nem használták. Sőt, veszélyesek is voltak, mert az időjárás viszontagságai megrongálták őket. Ezért bontották le a kéményeket. Nagy volt hát a meglepetésük, amikor kiderült: egyet újra fel kell építeniük.

A jogszabály rendelkezik így – tudtuk meg Hegedűs Ferenctől, a Pest Megyei Kéményseprő Kft. főmérnökétől. Eszerint bármilyen központi fűtés működik egy házban, a tulajdonosnak egy tartalék kéményt kötelező fenntartania. A fűtés ugyanis elromolhat.

Minderről az Országos Rendezési és Építési Követelmények néven össszegyűjtött jogszabályok közül a 253/1977-es kormányrendelet 92. paragrafusa intézkedik. A tartalékfűtési lehetőség megakadályozza, hogy ha a gáz- vagy áramszolgáltatás télen valamiért szünetel, a lakók megfagyjanak, vagy bármilyen egészségkárosodást szenvedjenek.

A kéményhez állandó kályha nem kell, egy mobil fűtőtest megteszti.
Az új építésű házak tulajdonosa nem kap lakhatási engedélyt addig, amíg az ingatlannak legalább tartalékkéménye nincsen. A régi építésű házaknál pedig megtörténhet, hogy ha valaki észreveszi a kéményhiányt, bejelenti az önkormányzatnál, és az figyelmezteti a lakót. Szabálysértési eljárás lehet belőle, esetenként változó, többnyire 10-20 ezer forintos büntetéssel. 

A kéményeket mindenkinek ellenőriztetnie kell. A szilárd tüzelésű fűtéssel felszerelt lakásokban évente kétszer, a gázfűtéseseknél egyszer. Szükség esetén a kéményt tisztítani kell. A tisztítatlan csövön visszaáramló szénmonoxid életveszélyes.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!