Hírek

2007.09.12. 17:35

Drágább lesz az áram, kérdés mennyivel

Emelkedni fog az áram ára, a piac liberalizációjától és a magyar jogszabályok változásaitól függetlenül, hiszen a világpiaci hatásokat nem tudjuk az ország határánál megállítani – mondta Felsmann Balázs, a Gazdasági és Közlekekedési Minisztérium (GKM) szakállamtitkára.

Sz. B.

Az Energia 2007 című szerdai konferencián elhangzott tájékoztatón az emelkedés mértékéről egyelőre nem tudott tájékoztatást adni, de a tőzsdei árakról elmondta, jelenleg az áramot 32-40 euró között jegyzik megawattonként, ám jövő év augusztusára várhatóan eléri az 56 eurót.
Annyit azért sejtetni engedett, hogy amennyiben nyugat-európai árak jövő év elejétől valóban 20-30 százalékkal növekednek, ennek egy része biztosan megjelenik a magyar árakban is. Felsmann szerint szükség lehet a fogyasztók szociális jellegű támogatására, ezt az összeget egy és tíz milliárd forint körüli összegre taksálja. A szaktárca szeretne piacvezérlőként fellépni, kompenzációként például a paksi áramot használnák.

Az utóbbi 16 évre vonatkozó kutatások alapján az infláció a 9-szeresére, háztartási energia ára 21-szeresére nőtt. Az elmúlt évben az áremelkedés 35-50 százalék között volt, a támogatás pedig a felére csökkent – mondta Hegedűs Miklós a GKI Energiakutató ügyvezetője.

Beleszólhatunk az atomügyekbe?

„Egy új atomerőmű építéséről népszavazáson kell dönteni. Ez egy olyan ügy, amibe be kell vonni az embereket”- közölte Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter egy konferencián.

Felsmann Balázs, a gazdasági tárca szakállamtitkára szerint, ha a gázkibocsátás csökkentése a legnagyobb kihívás, beszélni kell az atomerőmű-építésről. Megjegyezte, bár nyugaton egyre inkább a „zöldenergiaként” emlegetik, Magyarországon nem ez a helyzet, mivel a hulladéktárolás súlyos környezetvédelmi problémákat vet fel. Véleménye szerint 2020-ra a zöldenergia-termelés aránya a teljes energiafogyasztáson belül legfeljebb 16 százalékot fog elérni, a zöld szervezetek által szorgalmazott 20 százalék helyett.

Felsmann Balázs, a gazdasági tárca szakállamtitkára szerint, ha a gázkibocsátás csökkentése a legnagyobb kihívás, beszélni kell az atomerőmű-építésről. Megjegyezte, bár nyugaton egyre inkább a „zöldenergiaként” emlegetik, Magyarországon nem ez a helyzet, mivel a hulladéktárolás súlyos környezetvédelmi problémákat vet fel. Véleménye szerint 2020-ra a zöldenergia-termelés aránya a teljes energiafogyasztáson belül legfeljebb 16 százalékot fog elérni, a zöld szervezetek által szorgalmazott 20 százalék helyett. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!