Hírek

2007.09.06. 10:05

Elhunyt Luciano Pavarotti

Modenában csütörtökre virradóra elhunyt Luciano Pavarotti olasz operaénekes

mti

Modenában csütörtökre virradóra elhunyt Luciano Pavarotti olasz operaénekes - jelentette be a művész menedzsere. A 71 éves művészt, a "Három Tenor" egyikét, az elmúlt évtizedek egyik legszebb hangját tavaly júliusban operálták meg hasnyálmirigy-rákkal. Emiatt félbe kellett szakítania világ körüli búcsúturnéját, amelynek keretében Budapesten is fellépett volna.

Augusztus 8-án Modenában kórházba szállították, de két héttel később hazaengedték. Az elmúlt hetekben már elterjedt a médiában, hogy állapota rosszabbodott, ezt azonban Pavarotti és köre mindig cáfolta, sőt, azt ígérték, hogy a Maestro visszatér a színpadra.

A modenai születésű Lucio Pavarotti 1961-ben debütált az operaszínpadon Puccini Bohéméletében, Rodolfo szerepében, amelyet később szinte azonosítottak vele. A "magas C-k királya" később is elsősorban olasz operában, Puccini, Verdi és Donizetti műveiben remekelt, de már a 70-es évektől gyakran adott önálló ária- és dalesteket. Pályafutásának egyik csúcsaként említik azt az 1993. júniusi koncertet, amelyet a New York-i Central Parkban adott félmillió néző előtt. 1990-től lépett fel rendszeresen a korábban riválisának tartott Placido Domingóval és José Carrerasszal. A "Három Tenor" koncertjei és lemezei milliókat hódítottak meg az opera műfajának.

Az életvidám, nyitott szellemű Pavarotti 1992-től 2003-ig minden évben jótékonysági koncerteket tartott szülővárosában Pavarotti and Friends címmel, ahol a nemzetközi pop-rock szakma legjobbjaival, köztük Elton Johnnal, Bonóval, James Brownnal és Joe Cockerrel énekelt duetteket. Pavarotti szinte az utolsó percéig dolgozott: tanítványaival szenténekeket vett lemezre, amelynek megjelenését 2008 tavaszára tervezte.

Luciano Pavarotti életpályája

Pavarotti 1935. október 12-én született Modenában. Apja pék és amatőr énekes volt, aki még nyolcvanon túl is fellépett, anyja dohánygyárban dolgozott. Ő kisfiúként a helyi templomban énekelte az altszólamot, majd amikor hangja mélyülni kezdett, a városi kórusba igazolt át. Rövid ideig volt iskolai tanító és biztosítási ügynök, sőt futballista, játékával helyi sztár lett. A sikeres kórus azonban az éneklés felé terelte és komolyan nekilátott hangja képzésének. Hivatalosan 1961. április 29-én debütált Reggio Emiliában, Puccini Bohéméletében. 1963-ban Hollandiában mutatkozott be, majd 1965-ben meghódította a milánói Scala híresen igényes közönségét is. 1966-ban a londoni Covent Garden színpadán Donizetti Az ezred lánya Toniójaként - a tenoristákat rettegésben tartó áriában - példátlan könnyedséggel énekelte ki egymás után kilencszer a magas C-t.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!