Hírek

2007.09.23. 15:52

Emelkedhet a gáz ára

Szakértői számítások alapján a gáz árának öt-tíz százalékos növelésére készül a kormányzat

Tóth Marcella – Németh Márk

Nyolc-tíz százalékos fogyasztói gázáremelés lehet indokolt – reagált Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója a sajtóban megjelent hírekre, miszerint szakértői számítások alapján a gáz árának öt-tíz százalékos növelésére készül a kormányzat. A szakember érdeklődésünkre elmondta: a külpiaci körülmények kedvezőek, a hazai földgáz árát erősen befolyásoló kőolaj ára szinte nem változott az idén az első nyolc hónapban az előző év azonos időszakához képest. Emellett a tavalyi enyhe tél miatt jelentős készletek maradtak a tározókban, így a kereslet oldaláról sincs nyomás.

A magas idei infláció azonban begyűrűzik a földgáz árába is. Ez három-négy százalékos drágulást indokolna. Az árak emelkedését idézheti elő az is, hogy a Mol és a kormány között még 2004-ben létrejött megállapodás értelmében az akkori jelentős áremelkedést az idei évben hárítja át a fogyasztókra a szolgáltató. A társaság a százmilliárd forintos többletköltségének a felét úgy szedte be a lakosságtól, hogy a tavaly év végi kedvező nemzetközi olajárak ellenére nem csökkentette az árakat. A fennmaradó ötvenmilliárd forint törlesztése jövőre további négy-öt százalékos áremelést indokolhat.

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter pénteken újságírók előtt kérdésre elmondta, egyelőre nem érkezett a tárcához a gázár esetleges növelésére vonatkozó javaslat. A szükséges áremelést a Magyar Energia Hivatal határozza meg egy képlet alapján.

Az egyes háztartások számára a valós áremelkedés különböző lehet a rászorultságtól, illetve attól függően, hogy januártól hogyan változik a gázár-támogatási rendszer. Ez utóbbiról egyelőre annyit lehet tudni, hogy jövőre újra igényelni kell majd a támogatást. Az alapelv nem változik, vagyis a kompenzáció meghatározott jövedelemszint mellett jár majd. Várhatóan azonban átrendezik a jogosultak körét és a jövedelmi sávokat.

A jelenlegi 12 százalékról 30 százalékra emelkedhet a bányajáradék – derül ki a bányászatról szóló törvény parlament előtt lévő módosításáról szóló javaslatból. A tartósan magas olajárak teszik indokolttá az emelést. A bányajáradék mértékét 14 évvel ezelőtt állapították meg. A kőolaj hordónkénti ára 1993-ban mindössze 16-17 dollár körül mozgott, míg 2006-ban már meghaladta a 70 dollárt. A politikus szerint a járadékemelés révén nem nő a gáz ára, mert azt nem a magyarországi kitermelés, hanem az importár határozza meg. A járadékemelés nem érinti a nagy mélységű, nem hagyományos eljárással kitermelt földgáz járadékát. Így például a Makó környéki gázvagyon esetleges kitermelése után továbbra is 12 százalékos terhet kellene megfizetni. A Mol is mentesül az emelés alól a 15 évre kötött megállapodás szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!