Hírek

2007.09.28. 16:39

Emlőrákot ritkán operálnak sebészek

Alkalmatlan az emlődaganatos műtétek elvégzésére a magyar kórházak több mint fele

Bánky Bea

Alkalmatlan az emlődaganatos műtétek elvégzésére a magyar kórházak több mint fele - derül ki az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) tegnap közzétett felméréséből.

Összesen 8063 OEP által finanszírozott emlőműtétet végeztek tavaly a sebészek 103 intézményben, azonban csak 41 kórházban zajlott le több mint 70 operáció, azaz 62-ben kevesebb, mint 70 jó vagy rosszindulatú emlődaganat-eltávolítást végeztek. 46 intézményben pedig 35-nél is kevesebb beavatkozás történt.

A Sebészeti Szakmai Kollégium szerint csak azokban a gyógyintézményekben lenne szabad emlődaganatos operációkat végezni, amelyekben évente legalább 70-100, vagy annál is több ilyen műtét zajlik, hiszen ekkor biztosítható, hogy az orvoscsapat kellő tapasztalattal és gyakorlattal rendelkezik.

Az EBF Nógrád megyében például nem talált olyan kórházat, ahol a sebészeti szakma ajánlásának megfelelően legalább a 70-et elérte volna az operációk száma. Máshol is siralmas a helyzet: jellemzően minden megyében csak egy-két kórház található, ahol ezt a minimumot eléri az éves esetszám. A fővárosban a vizsgált 25 intézmény közül 11 nem felel meg a szakma elvárásának.

“A problémát az egészségbiztosítási rendszer átalakítása fogja rendezni” - véli a szaktárca. Az Egészségügyi Minisztérium közleményében előrevetíti a szakmai feltételeket nem biztosító intézmények sorsát: “a pénztárak nyilvánvalóan nem fognak finanszírozási szerződést kötni, ez ugyanis növelné a vállalt kockázatot és kétségessé tenné a beteg megelégedettségét”.

Az emlőrák a nők egyik leggyakoribb betegsége, Magyarországon évente 7000 új megbetegedést fedeznek fel. Leggyakrabban az 50-60 éves nőknél fordul elő, ám a 40 év alattiaknál is számos esetben diagnosztizálnak emlőtumort.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!