Hírek

2007.09.22. 15:38

Közveszélyes a szomszédom

Olvasónk lakása lakhatatlan, mert egy zavart személy lakik mellette. Az asszony többször nekitámadt szomszédjának. Gondnoka nem intézkedik, arra hivatkozva: ő is fél tőle.

Rados Virág

A hölgy el van keseredve, mert a szomszéd agresszív, mindenkibe beleköt, hangzavart csinál, a közös udvart összepiszkolja. Olvasónk azt mondja, minden követ megmozgatott az ügyben – hiába. Ismerősei azt tanácsolták neki: veresse meg a szomszédot, attól majd „észhez tér”.
Mindezek után jó tudni: a gondnokság alatt lévő ember valóban különleges helyzetben van. De nem azért, mert vele kivételeznek, hanem mert elmeállapota ezt indokolja. Ügyeiben a kijelölt gondnok köteles eljárni.

Neki ez a feladata – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Ha problémánk van, hozzá kell fordulnunk. Előfordulhat, hogy a gondnok nem teljesíti kötelességét. Ilyenkor a gondnokság alatt lévő személy lakóhelye szerinti gyámhatósághoz mehetünk el. Ők felülvizsgálati eljárást indíthatnak az ügyben. Ennek tárgya lehet: megfelelő-e a gondnok, illetve elegendő-e az érintettnél a cselekvőképesség korlátozásának mértéke.

Kétféle gondnokság létezik. Az egyik csak korlátozza a cselekvőképességet, a másik pedig kizárja azt. Ha az említett asszony önálló életvitelt folytat, akkor cselekvőképességet korlátozó gondnokság alatt lehet. Ezen csak a bíróság változtathat, igazságügyi elmeorvos szakértő véleményét kikérve. Kizáró gondnokság akkor lehetséges, ha az érintett ön- vagy közveszélyes, illetve nem tudja magát ellátni.

A gyámhatóságon kívül az ügyészséget is felkereshetjük a problémával. A kérdésben ez esetben is a bíróság hozhat döntést. Megveretésre, önbíráskodásra ne gondoljunk, mert a végén még mi üthetjük meg a bokánkat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!