Hírek

2007.09.05. 17:02

Lefegyverzett árnyékminiszter

Minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyok elégedve — összegezve nagyjából ezt nyilatkozta a hazánk NATO-beli szerepvállalását bíráló Liam Fox brit ellenzéki képviselő szerdai szolnoki látogatásán.

Mészáros Géza

A britek árnyékkormányának képviselője, védelmi minisztere a konzervatív Liam Fox januári nyilatkozata szerint hazánk a NATO biztonsági garanciáit zsebre vágta, ám egyre kevesebb pénzzel járul hozzá a közös költségvetéshez. Ezzel arra célzott, hogy a két ország az Észak-Atlanti Szövetség által elvárt 2 százalékos költségvetési hozzájárulást nem fordítja a hadseregére. Nos, szerdán a szervezők igen készségesek voltak a brit képviselővel, akinek a hazájára jellemző ködös Albiont varázsoltak az Ittebei Kiss József Szolnoki Helikopterbázis területére.

A magyar védelmi miniszterrel lefolytatott négyszemközti találkozót követően a sajtó képviselőinek jelenlétében Szekeres Imre számos haditechnikai eszközt, valamint egy izgalmas harcászati akciót mutatott be Liam Foxnak. A látogatás tapasztalatairól szólva az árnyékminiszter elmondta, mindent összevetve pozitív benyomásokat szerzett Szolnokon. Hozzátette: katonai képességünket elismeri, miközben azt is reméli, hogy hazánk a gazdasági stabilitását visszanyerve a védelmi kiadásait a NATO átlaghoz közelíti.

Szekeres Imre szerint kis országunk kis anyagi forrással az egyik legjelentősebb részvételt biztosítja haditechnikában és katonai létszámban a NATO missziókban. A honvédelmi miniszter beszámolt arról, hogy Magyarország a rigai NATO-csúcstalálkozón megfogalmazott gondolatokhoz igazodik, miszerint a tagállamok idén minimum a tavalyi költségvetéssel járulnak hozzá az Észak-Atlanti Szövetség stratégiai szerepvállalásaihoz. Megtudtuk, tavaly a bruttó hazai termék (GDP) 1,25 százalékát költöttük védelmi kiadásokra, míg 2007-ben már most 1,17 százaléknál tartunk — s hol van még az év vége.

A brit árnyékkormány kritizál és programot ad

Liam Fox a brit jogrendszer szerint a kormányt ellenőrző úgynevezett „Shadow cabinet” (árnyékkormány) tagja, aki a védelempolitikáért felel. A modell lényege, hogy az adott szakterület árnyékminisztere elmondva a véleményét nemcsak az ellenzék kritikáit fogalmazza meg, hanem a toryk programját is megjeleníti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!