Hírek

2007.09.28. 17:35

Marad a pénzügyi szigor jövőre

BAMA

2008 már nem a megszorítások, hanem a költségvetési szigorúság éve lesz, hangoztatta tegnap Gyurcsány Ferenc az önkormányzatok napja alkalmából tartott konferencián.

A miniszterelnök szerint jövőre az önkormányzatok „reálértéken, az egész év átlagában nagyjából a 2007-es pozíciókat tudják megőrizni”. Véleménye szerint 2009-től lehet elindítani az „értelmes és okos” programokat. „Ha van mozgástér”, akkor a kormányfő mindent megtesz, hogy az ország egyetlen célja az iskolák és a közoktatás megújítása legyen.

A leghátrányosabb helyzetű kistérségek felzárkóztatására biztosítandó mintegy 200 milliárd forintos pályázati keretről úgy vélte: ez a nemzeti szolidaritás egyik megnyilvánulása. „Nincs zöld, kék, vörös és narancssárga település”, így az önkormányzatok politikai összetételétől függetlenül a kormányfő mindent megtesz, hogy az uniós fejlesztési források oda jussanak, ahol azokra szükség van. Ezért is szigorítják az összeférhetetlenségi törvényt, és hoznak etikai szabályokat.

Bajnai Gordon szakminiszter elmondta, személyes ellenségeinek tekinti azokat, akik az uniós fejlesztési pénzeket ellopják. A minisztérium internetes oldalt is létrehoz, ahol bárki bejelentést tehet, ha szabálytalanságról értesül a források felhasználásakor (A Zuschlag-ügy fejleményeiről információ a 8. oldalon).

Jakab István fideszes képviselő Bajnai „dühödt nyilatkozatára” felidézte az MSZP egyik tavalyi frakcióülését, amelyen a szocialista Karsai József jelezte, a minisztertől megkérdezné, ő és az apja mikor adja vissza azokat a milliárdokat, melyeket elloptak, például a HajdúBét eladásakor. Hasonlóan kritikusan reagált a Fidesz helyettes szóvivője is a kormányfő szavaira. Cser-Palkovics András szerint nem lenne szükség megszorításokra, ha a szocialisták a felülről vezérelt rendszerben nem lopnák el az uniós és egyéb közpénzeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!