Hírek

2007.09.20. 06:41

Megrágalmazott a főnök, majd kirúgott

Olvasónk felszolgálói állást vállalt a Balatonnál a nyári szezonra. Egy hónappal később főnöke kirúgta azzal, hogy lopott. Bérét nem fizette ki, felmondólevelet sem írt.

BAMA

A munkaszerződést a munkáltató csak rendkívüli okokra hivatkozva mondhatja fel. Ezt a Dr. Schneider Ügyvédi Irodában tudtuk meg. E rendkívüli ok lehet a munkával kapcsolatos kötelezettség elmulasztása, komoly magatartásbeli gondok vagy súlyos vétség.

Fontos tudni: az okot – jelen esetben a lopás tényét – a munkáltatónak bizonyítania kell. A felmondást pedig írásban kell az indokra hivatkozva megfogalmaznia. Amennyiben a munkavállaló nem ért egyet, a felmondást megfellebbezheti.
Ha a fentiek – írásbeli felmondás, indoklás, bizonyítás – nem történtek meg, azaz a munkáltató nem tett eleget törvényi kötelezettségének, a felmondás jogellenes. Az is elfogadhatatlan, hogy a munkáltató a dolgozó pénzét visszatartotta.
Esetünkkel a Munkaügyi Bírósághoz fordulhatunk. Az eljárás illetékmentes – azt akkor kell kifizetnünk, ha elveszítjük a pert. A bíróságtól kérhetjük: helyezzenek vissza minket munkakörünkbe, vagy pedig mondjanak fel nekünk szabályosan, és térítsék meg kárunkat. Panaszunkkal elmehetünk a munkaügyi felügyelőségre is. Ezzel akár büntetést vonhatunk a munkáltató fejére. Kártérítést azonban csak bírói úton kaphatunk.

Mielőtt belefogunk a perbe, érdemes ügyvéd által felszólítani a másik felet: rendezze a helyzetet. Sokszor egy ilyen hivatalos levél is hatásos, mert az érintett érzi belőle: nem packázhat velünk.

Olvasónk felszolgálói állást vállalt a Balatonnál a nyári szezonra. Egy hónappal később főnöke kirúgta azzal, hogy lopott. Bérét nem fizette ki, felmondólevelet sem írt. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!