Hírek

2007.09.06. 16:40

Mi fán terem a Gömböc?

A kínaiak továbbra sem tudják, mi az a Gömböc. Pedig a magyar küldöttség ezt az új találmányt szánta a híres magyar kreativitás példájának

Éber Sándor

A kínaiak továbbra sem tudják, mi az a Gömböc. Pedig a magyar küldöttség ezt az új találmányt szánta a híres magyar kreativitás példájának, a fejleszteni kívánt tudásipar jelképes termékének. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerda este megpróbálta elmagyarázni a példázatnak szánt fejlesztést, de ez nem sikerült neki, jórészt nyelvi-fordítási problémák miatt.

Kínai látogatását záró, egy sanghaji 35. emeleti irodában tartott sajtóértekezletén már másodszor hozta szóba a Gömböcöt. A lefordítással bajba került tolmács habozása láttán Gyurcsány színlelt ingerültséggel ismételte meg: „Gömböc!”. A tolmács azonban a diplomáciai gyakorlatban igencsak szokatlan módon replikázott a nemzetközi sajtótájékoztatón derültséget keltve, hogy „Miniszterelnök úr, magyarul én is tudom!”

A kormányfő azonban megpróbálta lemagyarázni a találmány lényegét. „Én azért támogatom ezt a Gömböc nevű, nehezen leírható, bonyolult tudományos, esztétikai, művészeti tárgyat, mert benne van a sok tekintetben kivételes matematikai, természettudományos tudás, benne van a szépség és a végtelenség gyönyörűsége, az egyetemesség, ugyanakkor mégis valamiben a legelső a világon” – mondta Gyurcsány.

Miután a kínaiaknak, és valószínűleg másoknak sem derült ki, hogy miről van szó, a miniszterelnök arra kérte a kínaiakat, hogy menjenek el a 2010-es sanghaji világkiállítás magyar pavilonjába és saját szemükkel nézzék meg a rejtélyes tárgy működését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!