Hírek

2007.09.24. 06:03

Nekem ajándékozta a lakást, most már hiába óbégat

Olvasónknak szülei ingatlant ajándékoztak. Az anya halála után az apa újranősült. A korábbi megállapodásra hivatkozva perbe követeli vissza a házat lányától. Ő viszont ott lakik.

BAMA

Tévedés, hogy az ajándék, már ha ilyen nagy értékű vagyontárgyról van szó, minden körülmény mellett véglegesen a miénk lehet. A jogrend szerint az ajándékozó visszakérheti, ha létfenntartásához szüksége van rá, és a megajándékozott létfenntarását ezzel nem veszélyezteti. Erre a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában hívták fel a figyelmet. Ugyancsak indok, ha a megajándékozott súlyos jogsértést követ el az ajándékozó vagy közeli rokona rovására.

Szintén elfogadható érv, hogy meghiúsul a feltevés, amelyre tekintettel az ajándékozó az ajándékot adta. Vagyis az apa hivatkozhat megváltozott életkörülményeire, új házasságára. Ebben a helyzetben érthető, ha esetleg szüksége van az ingatlanra, illetve ellenértékére. Hovatovább azzal is érvelhet: lányával megromlott a viszonya. De a legfőbb adu az a megállapodás, amelyet még az ajándékozáskor kötöttek. Eszerint a lány beleegyezik, hogy apja adott esetben eladja a házat, és ellenértékét saját javára fordítja. A bíróságon mindebből kitűnhet: az ajándékozás formális gesztus volt, mégpedig azért, hogy a későbbi örökös elkerülje az illetékfizetést.

Látatlanban azonban nehezen alkot az ügyről a jogi szakember véleményt – hangsúlyozta az ügyvéd. Előfordulhat, hogy van olyan mozzanat, amely miatt döntéskor a bíróság a lány javára ítél. Egy így is ismert: a lány a házban lakik, attól megválni tehát létfenntartását veszélyeztetheti. A fenti esetben az apa első fokon elveszítette a pert. Joga van ugyan fellebbezni, de a perköltség akkor már egymillió forint.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!