Hírek

2007.09.08. 06:08

Özönlenek be a milliárdok

Napelemgyár, cementgyár, cserépgyár és autóelektronikai üzem is épül jelenleg Magyarországon. Gyakorlatilag hazánk minden egyes szegletére jutott legalább egy bejelentett vagy elkezdett többmilliárd forintos beruházás.

Németh Márk

Kínából 4,5-5 milliárdos befektetést hozott haza Kóka János gazdasági miniszter. A Miskolc-Alsózsolcán épülő csomagológyár, amely mintegy 800 embernek ad majd munkát, az első magyarországi kínai nagybefektetésnek számít. A hír kapcsán lapunk utánajárt, hogy az országban az elmúlt fél évben hol történtek és jelenleg hol várhatók hasonló nagyságú befektetések, és meglepő eredményre jutottunk.

Gyakorlatilag az ország szinte összes szegletére jut legalább egy elkezdett vagy bejelentett, tízmilliárdos nagyságrendű új beruházás. Napelemgyártól kezdve a papírgyáron át cserépgyárral bezárólag szinte minden épül most hazánkban.
 Talán a legjelentősebb a Dunapack Zrt. ötvenmilliárd forintos tervezett beruházása, amely részeként saját vegyes tüzelésű erőművet és új papírgépet építenének dunaújvárosi papírgyárukba. A 280 munkahelyet teremtő beruházást ötmilliárd forinttal támogatja a gazdasági tárca. A 100 ezer tonnányi kapacitású, világszínvonalú új egységgel együtt a helyi üzem Magyarország teljes hulladékpapír készletének (azaz mintegy 400 ezer tonnának) feldolgozására lesz alkalmas.


A tetőcserépgyártás legmodernebb technológiáját telepíti új békéscsabai gyárába a Tondach, közel kilenc milliárd forintos zöldmezős beruházással. Az új egység évente 30 millió tető- és kétmillió idomcserép előállítására lesz képes és 60 főnek teremt munkalehetőséget. A 30 ezer négyzetméteres üzem létesítését már megkezdték.
Szintén a napokban kezdődött el az építkezés Gyöngyösön, ahol tizenkétmillió dolláros (körülbelül 2,2 milliárd forint) beruházással épít új gyártóüzemet a Modine Hungária Kft. a város ipari parkjában. A cég öt hektár területet vásárolt, ezen egy csaknem hatezer négyzetméteres csarnokot építenek, amelyben gépjármű-alkatrészek – hűtők, olajhűtők és egyéb hőcserélő elemek – készülnek majd. A termelést májusban kezdik, ötven munkással.

A napokban tették le ünnepélyes keretek között a Strabag új cementgyárának alapkövét, amelyet 45 milliárd forintot meghaladó fejlesztés keretében épít a cég Királyegyháza határában. Az építkezés jelentőségét jól jellemzi, hogy ekkora horderejű termelő beruházás a bányavállalatok működése óta nem történt Baranyában. „Európa legmodernebb, legszebb, és ami még fontosabb, legkörnyezetbarátabb cementgyárát építjük itt meg” – mondta a beruházásról Gerhard Biswanger, a Strabag SE területi igazgatója.

Csütörtökön adták át Hatvanban a Robert Bosch Elektronikai Kft. autóelektronikai gyárának negyedik, hatalmas csarnokát. A beruházás nyomán 20 ezer négyzetméterrel bővült a termelésre fordítható terület. Az új üzemcsarnok 90 millió eurós (23 milliárd forintos) program keretében valósult meg. A Bosch 3100 dolgozót foglalkoztató hatvani egysége az év végéig további 300 munkahelyet szeretne feltölteni, jövőre pedig a létszám várhatóan eléri a négyezret.
 Napelemgyárból kapásból kettő is épül idén Magyarországon. Az amerikai Genesis Energy Nyrt. napelemgyártó üzemének építése idén kezdődik el, és várhatóan 2009-re fejeződik be a tatabányai ipari parkban. A 26 milliárd forintból felépülő üzem 200, magasan képzett munkavállalót akar foglalkoztatni, akik szilícium alapú napelemcellákat készítenek majd az európai piacra.
A beruházáshoz a szaktárca 2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt. Rétságon pedig 16,5 milliárd forintból húz fel napelem gyárat a HelioGrid Magyarország Napelemgyártó Kft. Maczinkó István, a társaság igazgatója elmondta: a beruházás hatvan százalékát magyar, a többi részét svájci és amerikai befektetők finanszírozzák.

Hazánk a negyedik legnépszerűbb célpont Európában

Magyarország holtversenyben a negyedik legnépszerűbb célpont Európában a befektetők körében. Az Ernst & Young éves jelentése szerint a befektetéseket tervező vállalkozók 12 százaléka hazánk mellett teszi le a voksát, a következő években pedig a tíz új EU-tagországba áramló működőtőke 10 százaléka érkezhet Magyarországra. Továbbra is stabil tehát hazánk tőkevonzó képessége. A magyar gazdasági tárca idénre így mintegy hárommilliárd euró külföldi tőke beáramlásával számol, ami megfelelne az elmúlt évek átlagának.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!