Hírek

2007.09.24. 18:22

Ráfekszik a prostituáltakra az APEH

Vállalkozásfejlesztési, adózási, és jogi tanácsadással segítene az APEH azoknak a prostituáltak, akik egyéni vállalkozóvá szeretnének válni.

N. M.

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Az adóhatóság segítségnyújtása nem önzetlen, célja a tevékenység megadóztatása
[/caption]Az adóhatóság a Magyar Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesületével (MPÉE) együttműködve tegnaptól egy speciálisan kialakított busszal járja az országot. Ezen a helyszínen nyújtanak tanácsot az örömlányoknak többek közt arról, hogyan kell számlát írni, vagy hogyan kell kitölteni az adóbevallást. „A tanácsadás keretlétszámát azonnal fel tudtuk tölteni, mert a száztíz helyre ötszáz jelentkező szeretett volna bejutni - jelentette ki hétfőn Földi Ágnes, a MPÉE elnöke. A prostituáltak vállalkozóvá válását elősegítő programra még tavaly nyert 15 millió forintos uniós támogatást az egyesület.

Az adóhatóság segítségnyújtása nem teljesen önzetlen, hiszen a célja az, hogy az örömlányok bevételeiből ezután már a költségvetés is részesüljön. Az idáig az adóhivatal hatókörén kívül eső, mostantól azonban képzésben résztvevő lányoknak ezentúl ugyanúgy adót kell fizetniük egyéni vállalkozóként vagy adószámos magánszemélykén, mint a többi állampolgárnak. Bakonyi Ágnes, az adóhatóság szóvivője lapunk kérdésére nem tudta megbecsülni, mekkora adóbevételre számítanak a szexmunkásoktól. Hozzátette azonban a lehetőségeket érzékeltetve, hogy a KSH adatai szerint évi 180 milliárd forint ömlik a szexiparból a feketegazdaságba. Egy átlag magyar férfi évi 30 ezer forintot költ fizetős szexre, és hazánkban nagyjából húszezer örömlány tevékenykedik. A szóvivő elmondása szerint a vállalkozóvá vált prostituáltak számlaadási kötelezettségét azonban a jövőben sem fogják próbavásárlással ellenőrizni a revizorok.

„A szexmunkások is jól járnak a vállalkozóvá válással” – állítja Földi Ágnes. Adó- és járulékfizető állampolgárként részesülnének az egészségügyi szolgáltatásokban, rendszeres igazolt jövedelmük miatt hitelképessé válnának, vállalkozóként pedig költségeik egy részét el is számolhatnák – indokolta. Nyugat-Európában egyébként több országban bevett szokás, hogy megadóztatják a szexmunkásokat. Hazánkban eddig 16 lány váltotta ki vállalkozói engedélyét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!