Hírek

2007.09.10. 15:21

Sólyom: az alkotmányosság nem tűri az erőszakot

Az alkotmányosság nem tűri az erőszakot, ezért az erőszakot és az erőszak közvetlen érzelmi előkészítését büntetni kell - mondta a köztársasági elnök az Országgyűlésben, napirend előtti felszólalásában, hétfőn.

BAMA

Sólyom László szerint ahogy a nemzeti jelzőt nem sajátíthatja ki egyetlen párt vagy politikai irányzat sem, úgy az antifasiszta minősítést sem. A radikális jobboldaltól való félelem napirendre kerüléséről szólva az államfő hangsúlyozta: a veszély eltúlzását, és ezzel a félelem növelését káros manipulációnak tartja és elítéli. A köztársasági elnök arra szólított fel, hogy a halottak iránti és a túlélők fájdalma iránti tiszteletből ne az árpádsávos zászlót válassza jelképül, aki ki akarja fejezni ellenzékiségét, vagy nem tartja magyarságához elegendőnek a nemzeti zászlót.

Az államfő kitért arra, hogy a kormány a véleménynyilvánítási szabadság, a gyülekezés, és az egyesülési jog korlátozására készül. Mint mondta, a demokráciának sokkal nagyobb szolgálatot teszünk, ha a radikális jobboldalt nem az alapvető politikai jogok szűkítésével próbáljuk visszaszorítani. Ezt ugyanis nem lehet úgy megtenni, hogy ne korlátoznánk mindenki szabadságát is - jegyezte meg Sólyom László. (MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!