Hírek

2007.09.25. 10:44

Újra sláger az atomenergia?

Nemcsak Magyarországon merül fel az atomenergia-felhasználás kiterjesztésének gondolata, Európa más országaiban és a tengerentúlon is reneszánsza van a gondolatnak.

BAMA

Az Egyesült Államokban 28 éve nem épült atomerőmű. Egy vállalat most új atomreaktorok építésének terveit jelentette be. A Three Mile Island-i 1979-es atomerőmű-baleset óta Amerikában fel sem merült új reaktor építési terve. A New Jersey-i Energy (NRG) vállalat azonban most benyújtotta ez irányú kérelmét az amerikai Atomenergetikai Felügyelő Hatósághoz A cég a texasi Houstontól délnyugatra fekvő Bay Cityben a jelenleg két reaktorral működő erőművet kívánja két újabbal bővíteni.

A vállalat hétfőn bocsátott ki közleményt, melynek mondanivalója: új nap virradt az amerikai energiaiparra. A korszerű dél-texasi atomreaktorok (STP 3 és 4) tiszta, biztonságos és megbízható energiaforrást jelentenek. Az NRG szerint az új reaktorok az Egyesült Államok energiatermelésének biztonságát fokozzák, továbbá a környezetvédelmi előírásoknak is tökéletesen megfelelnek. A cég szerint az atomenergia jelenti az egyetlen megvalósítható alternatívát a környezetkárosító széntüzelésű erőművekkel szemben, hiszen az atomerőművek nem bocsátanak ki globális felmelegedést okozó gázokat. A közlemény szerint a két reaktor teljesítménye 2700 megawatt lesz, ami kétmillió háztartás áramellátását biztosítaná, és 2014-re, illetve 2015-re készülne el. Az amerikai energiaügyi minisztérium szerint az Egyesült Államok áramszükséglete 2030-ra 40 százalékkal fog növekedni a maihoz képest.

Szlovákia: új reaktorok

Tervei szerint következő évtizedekben Szlovákia egy vagy két új atomreaktort építene. Északi szomszédunk ezzel kívánja csökkenteni függését a villamos energia importjától. A pozsonyi kormány 2030-ig szóló energiabiztonsági terve szerint egy új 1200 megawatt teljesítményű reaktor fog épülni 2025-re Bohunicén, ahol – az uniós előírások miatt – két régi reaktort be kellett zárni.

A várható költségek elérhetik a három milliárd eurót. A másik 1200 megawatt teljesítményű reaktort Kecerovicére tervezik 3,5 milliárd euró költségből. A mohi atomerőműnél az olasz Enel már megkezdte a hármas és a négyes reaktor építését. Szlovákia a tervek szerint villamosenergia-termelése felét atomerőművekből állítja elő, 2030-ra így nem szorulna energia-importra.

A várható költségek elérhetik a három milliárd eurót. A másik 1200 megawatt teljesítményű reaktort Kecerovicére tervezik 3,5 milliárd euró költségből. A mohi atomerőműnél az olasz Enel már megkezdte a hármas és a négyes reaktor építését. Szlovákia a tervek szerint villamosenergia-termelése felét atomerőművekből állítja elő, 2030-ra így nem szorulna energia-importra. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!