Hírek

2007.09.10. 14:10

Visszakerül Táncsics börtöne Magyarországhoz

Ingatlancseréről szóló megállapodást írt alá hétfőn a magyar külügyminiszter és a budapesti amerikai nagykövet; a dokumentum értelmében az Egyesült Államok visszaadja Magyarországnak a Táncsics Mihály egykori börtönét is magába foglaló, a Budai Várban található épületet.

BAMA

A megállapodás szerint az amerikai fél a Táncsics-börtönt is magában foglaló ingatlant két másik épülettel együtt adja vissza a magyar államnak, ezek közül az egyik a Béla király úton, a másik a Széchenyi rakparton található. Cserébe Magyarország átadja a budapesti amerikai nagykövetség melletti két épületet, valamint elvégzi ezek felújítását.

„A Szabadság téri ingatlanokat a magyar állam úgy adja át, hogy azok irodai helységnek alkalmasak legyenek. Ennek költségeit a magyar állam vállalja, ez 2,5-3 milliárd forintos összeg, de ebből az ingatlanok értéke közötti különbség, mintegy nyolcszázmillió lejön” - mondta Göncz Kinga külügyminiszter, újságírói kérdésre válaszolva. A magyar diplomácia vezetője hozzátette: még nem lehet pontosan tudni, mire használják majd a visszakapott ingatlanokat. Az azonban biztos, hogy Táncsics egykori börtönét látogathatóvá szeretnék tenni.

Göncz Kinga és April Foley budapesti amerikai nagykövet egyaránt emlékeztetett arra, hogy George W. Bush elnök tavalyi budapesti látogatásán született elvi egyezség az ingatlancseréről. Foley hangsúlyozta: a szerződés két barát, két szövetséges között köttetett, és jól példázza a kétoldalú kapcsolatok kiválóságát.

Az augusztus közepén aláírt szerződés garantálja, hogy az amerikai nagykövetség igényeinek megfelelően alakíthatja ki biztonsági zónáját a Szabadság téren, a belvárosi lakók ugyanakkor visszakapják a Perczel Mór utca egy részét, a Kiss Ernő utcában pedig biztosított lesz a gyalogosforgalom. A megállapodás ötven évre szól, a nagykövetség ezalatt az idő alatt 1.8 millió dollárt fizet az önkormányzatnak.

Az egykori Táncsics-börtön, a mintegy ezer-ezerkétszáz négyzetméter hasznos alapterületű ingatlan a II. világháborút követően került amerikai tulajdonba. Az épületet a Függetlenség napja júliusi kerti ünnepségén kívül ma alig használják. A lakóház 8-10 tengerészgyalogos szálláshelyéül szolgál, a volt Táncsics-börtön emeletén pedig konditermet rendeztek be tengerészeknek.

A Táncsics Mihály utca 9. szám alatti épületegyüttesből szabadították ki a márciusi ifjak 1848. március 15-én, több mint egyéves bezártságból Táncsics Mihály (1799-1884) írót, politikust, aki azután 1860-tól 1867-ig újra ott raboskodott.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!